Maso zpracujeme s dobře vymačkanou žemlí, drobně krájenou cibulí, bílkem a hořčicí. Ochutíme solí a pepřem a ze vzniklé hmoty navlhčenýma rukama tvoříme klopsy.
3
Vkládáme do 750 ml vařící osolené vody, přivedeme k varu, sebereme pěnu a necháme vařit (voda musí mírně bublat).
4
Vývar procedíme přes sítko a odměříme 500 ml na omáčku.
5
Na rozehřátém másle osmahneme za stálého míchání mouku do světle žluta. Přilijeme 500 ml vývaru a rozšleháme metlou. Dáme pozor, aby se netvořily žmolky. Omáčku převedeme k varu, vaříme asi 5 minut.
6
Žloutek rozšleháme s mlékem a přilijeme do omáčky (už nevaříme). Přidáme kapary, osolíme, opepříme a ochutíme polévkovým kořením a citrónovou šťávou.
7
Klopsy vložíme do omáčky a 5 minut necháme táhnout.