• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kombuchový čaj
Napište svůj komentář k receptu

Kombuchový čaj

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kombuchový čaj
Kombuchový čaj
Kombuchový čaj
Kombuchový čaj
Kombuchový čaj
Kombuchový čaj
4fotografie
Nahrát fotku
 

Kombucha se někdy také nazývá čajová houba, přestože jde o kolonie bakterií a kvasinek. Jejich pomocí dochází ke kvašení nálevu z čaje a cukru a vzniká lahodný perlivý nápoj s mnoha příznivými účinky. "Houbu" získáte v prodejnách se zdravou výživou nebo objednáte na internetu. Protože kultura stále narůstá, mnoho lidí si ji mezi sebou předává podobně jako kvásek.

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Na 3 litry čaje
    • 1
      lžíce černý čaj houba po něm lépe roste
    • 1
      balíček ovocný čaj nebo bylinný čaj šalvěj, meduňka
    • 1
      lžíce zelený čaj
    • kambucha

Postup přípravy receptu

1
3 litry vody uvedeme do varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme a vhodíme čaje. Louhujeme 1/2 hodiny. Necháme pak úplně vychladit. Vlijeme do 3l sklenice a vložíme opláchnutou houbu. Přikryjeme utěrkou, upevníme utěrku gumičkou a sklenici uložíme do tmy a tepla (asi 20 °C).
2
Čaj je hotov za 8-14 dní. Čím déle stojí, tím je kyselejší, jak houba spotřebovává cukr pro svůj růst. Čaj je znám svými léčivými účinky a prodává se i v lékárnách v lahvích.

RADA: Znáte tibetský vodní kefír?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Čaj pro dobrou náladu

Čaj pro dobrou náladu

Pečený čaj - hruškový

Pečený čaj - hruškový

Zázvorový čaj II.

Zázvorový čaj II.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Eurona | 21. 9. 2016 19:50

    Já piju čaje od eurona by cerny z www.katalogdrogerie.cz nebo www.r-club.webnode.cz a jsou hrozně moc super. Vyhovují mi. Tak lahodný a osvěčující čaj je fakt super. Vřele doporučuji. Eurona má obecně super výrobky.

  • Petra Plevová | 16. 3. 2008 10:04

    Já jsem houbu Kombuchu koupila v prodejně zdravé výživy.Do prodejní sítě ji dodává i s podrobným návodem nějaká firma z Plzně(bohužel už si nepamatuji detaily).Jinak musím souhlasit,že se jedná o velice lahodný a osvěžující nápoj(houba kromě jiného,produkuje oxid uhličitý).Já po pití tohoto nápoje nemám problémy s jarní únavou(momentálě dost aktuální) a upravilo se mi zažívání.Vřele doporučuji.

  • Hana Formanová | 14. 3. 2008 17:25

    Já jsem tento recept a houbu dostala od kamarádky.Její maminka koupila kombuchový nápoj v lékárně,nějak na něj zapomněla a pak jí houba v lahvi narostla sama.Když to zkoušela znovu jestli jí z kupovaného nápoje z lékárny houba naroste, tak se to už nepovedlo.Recept jsem dala sem,třeba někoho může inspirovat čím si doplnit pitný režim. V létě je docela osvěžující. :-) Hezký den všem :-)

  • Lenka Bobáčková | 14. 3. 2008 16:58

    Taky dělám, spíše bych ho označila za "nápoj z kombuchy", čaj je samozřejmou součástí, protože kombucha je vlastně čajová houba. Doporučuji cukr krystal, ostatní oslabují účinnost nápoje, totéž platí i o čajích. Nejlepší je černý, popř. zelený. Mě se osvědčil poměr 2 lžičky černého a lžička zeleného na 3 litry čaje,louhuji jen 10 minut a cukr dávám až po uvaření. Důležité upozornění - při přípravě nesmí přijít nápoj do styku s kovem- tj.použít plastové nebo skleněné nádobí, popř. dřevěné... .

  • Ivana G. | 14. 3. 2008 12:41

    Ještě doplňuji - já nevařím vodu v hrnci, ale vařící vodou zaleju přímo čaj a cukr ve 3-litrové nádobě (hrnec, sklenice-tam opatrně, aby nepraskla).A při výrobě nového čaje vždy po vychladnutí přidám nejen houbu, ale i asi 2 dl starého čaje.Tento návod jsem dostala od své mamky, která ho vyčetla z knížky, ze které pocházejí i informace uvedené v mém minulém příspěvku.

  • Ivana G. | 14. 3. 2008 12:28

    Tento "čaj" dělám také. Jen pro zajímavost, jak se vlastně přišlo na to, že je léčivý: V jedné oblasti na Sibiři se vůbec nevyskytovala mezi lidmi rakovina. Pátralo se, čím to může být a zjistilo se, že u lidí,žijících v této oblasti, je denním nápojem tento čaj z kombuchy. Doporučuji denně jednu skleničku jako lék. Ovšem jestli se dá houba kombucha koupit, to nevím. Spíše se předává mezi lidmi.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nápoje Horké nápoje
Nápoje Teplé Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Černý čaj Kambucha Ovocný čaj Zelený čaj
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Marokánky ze smetany

Marokánky ze smetany

Italské kuře II.

Italské kuře II.

Roštěnky na špeku

Roštěnky na špeku

Italská kuchyně- předkrmy - salát Caprese

Italská kuchyně- předkrmy - salát…

Tvarohové brambory - zapečené

Tvarohové brambory - zapečené

Králičí ragú

Králičí ragú

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O.D.

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O…

Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou

Jednoduché tvarohové šátečky (závin)…

Vepřové maso s celerem

Vepřové maso s celerem

Doporučujeme

40 minut
Kuřecí paličky s pečenou zeleninou a bramborami

Kuřecí paličky s pečenou zeleninou a…

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

55
Asijské nudle s restovanou zeleninou
Asijské nudle s…
39
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
29
Guláš s hráškem
Guláš s hráškem
28
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou
Kuřecí miso polévka s…
27
Houbovo-smetanová krkovička
Houbovo-smetanová…

Zajímavé články

Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli: Naučte se poctivý recept na tuhle klasiku
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli:…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
AHA.cz Konec Krajča! Zpěvák oznámil smutnou zprávu

Konec Krajča! Zpěvák oznámil smutnou zprávu

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Horoskop na víkend 13.–14. 9. 2025: Kdo prožije hektické dny a komu se splní malé přání?

Horoskop na víkend 13.–14. 9. 2025: Kdo prožije hektické dny a komu se splní malé přání?

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz Bouček si „lovcem“ na Primě zavařil: Stopli mu Inkognito!

Bouček si „lovcem“ na Primě zavařil: Stopli mu Inkognito!

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

Další doporučené recepty:

Kolínka se zelím a nivou
Kolínka se zelím a nivou
Kološvárské zelí z remosky
Kološvárské zelí z remosky
Koložvárské zelí
Koložvárské zelí
Kompot z hroznového vína
Kompot z hroznového vína
Kompotová buchta na plech
Kompotová buchta na plech
Konšelské peklo
Konšelské peklo
  • Recepty.cz
  • Kombuchový čaj
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact