Do mísy nasypeme 250 gramů mouky, přidáme čerstvě nastrouhanou citronovou kůru nebo pár kapek aroma, pokrájený změklý tuk a tvaroh. Vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, mouku přidáme dle potřeby, je-li třeba, záleží na vodnatosti tvarohu.
2
Těsto necháme v chladnu odpočinout cca půl hodiny, pak opět propracujeme a na pomoučněném stole vyválíme na slabý plát, ze kterého vykrajujeme tvořítkem nebo obrácenou skleničkou kolečka. Čím menší, tím titěrnější práce. :-)
3
Na kolečko položíme do jeho středu ovoce, zakryjeme druhým kolečkem, trochu ho po okrajích prsty přimáčkneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova. Po upečení můžeme pocukrovat a podáváme jak teplé, tak i vychladlé.
4
Ovoce volíme dle chuti. Strouhaná jablka nebo hrušky, po vymačkání přebytečné vody trochu osladíme (není nutné), v prstech trochu umáčkneme do hrudky a tak klademe na kolečka. Švestky nebo blumy, třešně (vypeckované)... pokrájíme na vhodnou velikost a můžeme je obalit ve skořicovém nebo vanilkovém cukru. Ovoce s vyšším obsahem vody (broskev, meruňka, nektarinka...) je lepší před plněním obalit ve vanilkovém pudinku. Použít můžeme i borůvky, angrešt...
5
Drobenka:
6
Z kousku změklého másla, moučkového cukru a polohrubé mouky užmouláme v prstech do potřebné konzistence drobenku. Doporučuji víc cukru než mouky.