pomerančová kůra
najemno nastrouhaná, z 1 pomeranče
pomerančová šťáva
ze dvou pomerančů
4
ks
vejce
středně velká, žloutek a bílek zvlášť
200
g
mouka
0,50
ks
prášek do pečiva
1
špetka
sůl
50
g
mandle
mleté
150
ml
podmáslí
Na ozdobu:
pomerančová kůra
hoblinky na ozdobu
Na jahodový kompot:
400
g
jahody
400–450 g
mučenka
3-4 plody
1
lžíce
pomerančová šťáva
1-2
créme fraiche
nebo zakysaná smetana k podávání
Postup přípravy receptu
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo se 175 g cukru vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Přidejte pomerančovou kůru a pak jeden po druhém žloutky. Mouku prosejte se solí a kypřicím práškem a promíchejte s mandlemi. Asi třetinu této směsi opatrně vmíchejte do máslového základu spolu s polovinou podmáslí. Postupně přidejte zbytek mouky i podmáslí. Přimíchejte šťávu z jednoho pomeranče. Nakonec opatrně vetřete sníh z bílků. Vlijte do pečicím papírem vyložené dortové formy, povrch uhlaďte a pečte 40 až 45 minut, nebo až těsto na dotek zpevní. Nechte asi 5 minut chladnout ve formě.
2
Smíchejte zbylou pomerančovou šťávu s citronovou, cukrem a směsí potřete ještě teplý povrch koláče. Nechte vsáknout a pak ozdobte hoblinkami pomerančové kůry, omočené v moučkovém cukru.
3
Jahody omyjte, pokrájejte, smíchejte s dužninou mučenky, přidejte trochu pomerančové šťávy s cukrem a nechte asi hodinu stát při pokojové teplotě. Podávejte ke koláči spolu s crème fraîche nebo zakysanou smetanou.