Koláč jsem zkusila kvůli jeho zajímavému vzhledu a pochvalované chuti a skutečně je moc dobrý, možná jsem to trochu přepekla,protože mi vyšla sušenková konzistence:) Doporučuji nechat v troubě jen těch 30 minut. Jedinou výtku mám k velkému množství másla v receptu, to trochu kazí chuť - věřím, že varianta s tvarohem chutná ještě lépe!
Včera jsem upekla a kláč je výborný,jen jsem musela přidat mouku,těsto se lepilo.
Zlatá slova. Já už ty své labužnické 3 syny mám ve světe, takže se rozhoduju podle svých chutí, ale až přijedou, tak se samozřejmě budu chtít blejsknout.
Díky moc, už se na tom pracuje. Paní Aleno, to není "šikulky", ale pragmatičky- on pohled do lednice a na hladové chlapy, kteří významně vrčí cosi o masu, dokáže divy :))
Elo už se na to těším a držím palce. Sama jsem neměla čas experimentovat. Holky jste šikulky!
Ela, už sa tešíme na ten recept so slanou variantou, sladký je výborný.
dobrá, díky za důvěru :)) pokusím se nezklamat. držte mi palce, peču celkem často, ale recept budu vkládat poprvé :))
Já bych to nechala na Vás Elo, je to Váš nápad. :o)
to jsem moc ráda, že se osvědčilo! jak to uděláme? "přiznáte" se i ke slané variantě? ta báječná pochoutka vychází z Vašeho receptu!
Elo, recept jsem vložila já, ale autorem nejsem, mám jej od své německé tchýně. V žádném případě se nemusíte omlouvat, je fajn, když každý připojí k receptu nějaký dobrý nápad. Nechala jsem se vámi inspirovat a dnes jsem koláč upekla se slanou nádivkou. Z těsta jsem udělala dvě roládky, jednu s fetou a olivami, druhou se slaninou a strouhaným ementálem. Nic nezbylo. Možná by ale bylo dobré, vložit vaši variantu jako samostatný recept, takto spoustě lidí unikne a to by bylo škoda.
slaná varianta (omlouvám se autorovi, vlastně to sem nepatří) - byla dělaná podle poměrů tohoto receptu (malinko míň tuku), roládek se dá dělat, kolik chcete, já jsem je ale podle autora nakrájela na cca 3 cm silné šnečky - přesně se vešly do velké dortové formy.Nahoře jsem je jen pomastila, klidně by šly i potřít vejcem.
Na slanou variantu ste dali i nejakou polevu,anebo jste len vrch pomazali vajíčkem nebo pomastili?
Kolik roládek z tehle dávky udeláte, jednu nebo více? Moc se mi to líbi.A tu slanou nadívku, to delate více roládek, nebo jak ste to delali?
Gabrielo, co dům dal :)) - niva +eidam, šunka+nějaký tvrdý sýr s dírami :)), trvanlivý salám + eidam. Koření byla "směs na bylinkové máslo", ale snese to téměř cokoliv, k nivě by určitě byly fajn oříšky, neměla jsm moc čas..
Elo, jakou jste použila náplň?
Vážení, slaná varianta (asi to znáte všichni, pátek odpoledne - generální úklid zbytků v lednici) je NAPROSTO geniální, jen jednotlivé šnečky je dobré promastit, protože jsme je nakonec odlupovali jako buchty. Vřele doporučuji a díky za super inspiraci
Jirko, kostka droždí má 42g. Jednotlivé šněčky skládáme řeznou stranou nahoru, to znamená, ne tak jak byli v roládě, ale v podstatě je položíme na bok, tak aby byla vidět mozaika ve stočených ruličkách, přesně jak popsala Jitulka. Skládáme do kulaté formy, nevadí, že jsou mezi nimi mezery, v troubě krásně nakynou a spojí se v koláč. Při servírování pouze oddělujeme jednotlivé kousky.
Kostka droždí, kolik je to gramu na 250 g mouky?
Myslím, že v tom hledáte moc velkou vědu :o)jednotlivé šnečky bych vedle sebe naskládala tak, aby byla vidět mozajka ve stočených ruličkách (= strana, která vznikne odříznutím ze základního hada) Doufám, že jsem to pochopila i vysvětlila správně :o)
Prosím vysvetlíte mi to, písané je řeznou stranoju nahoru, neni myšleno, že nepokládané bokem nahoru - príspevok od luckymili, ale práve ja si myslím, že je to práve bokom nahoru, veď keď rozrežen roladu, tak práve tým bokom reznej strany dávam nahor, čiže je to ten šnek a nie ako buchta? Myslím to správnealebo zle? Môžte ma usmerniť, ďakujem.
vyborny recept,mnam mnam...akorat nadivku jsem delala tvaroh a na to puding s rozvarenymi broskvemi a skoricovy cukr...voni to krasne,je to dobroucke a nadherne barevne...dekuju a doporucuji!!! nedavala jsem do vody.
Ivano, já důvod ponoření do vody také nechápu. Poprvé jsem nad tím váhala, ze stejného důvodu jako vy, neboť u cukroví kynutého pod vodou se těsto nechává ve vodě aspoň hodinu. Nicméně takto je to uvedeno v originálním receptu a tak jsem to i tak přepsala. Záleží na každém jak si to upraví. Vykoušela jsem oba způsoby, jak s vodou tak bez, a pokaždé byl koláč výborný.Elo, díky za super nápady. Příště vyzkouším vaši slanou variantu se sýrem a salámem a dám vědět jak nám chutnalo.Jinak děkuji ze vaše komentáře. Tento recept patří u nás k těm oblíbeným.
Občas mě někdo vyhecuje a pak peču jako o život, možná že se do toho pustím také, ta slaná varianta bude asi přijatelnějsí, protože co máme internet (2měsíce) tak už nikdo o sladkém pečení nechce ani slyšet. Myslím, že autorka receptu bude mít radost.
milá Aleno, díky, spíš blázen :)). A to se o víkendu chystám na slanou variantu (sýr, salám, niva) pro chlapy na oslavu. Držte mi palce, dám vědět
Milá Elo, vy jste hračička. Představit si to dovedu, ale to je vše.
Ivanko, koláč jsem pekla poprvé v dortové formě a byl pěkně vysoký. Podruhé jsem ho pekla ke kamarádce na mejdan a z praktických důvodů jsem ho pekla v alobalovém pekáčku, který ale byl trochu větší, takže se mi "šnečci" trochu roztáhly do šířky. Ale chuťově to nevadilo, jen v té dortové formě koláč vypadá hezčí, takový kompaktnější.
Výborný koláč. Do nádivky jsem žádný tuk nedala a nevadilo to, ořechy jsou mastné samy o sobě. en jsem šneky neměla dost vysoké.Taky nechápu důvod ponoření do vody, Protože těsto na cukroví kynuté pod vodou (potápky), kyne mnohem déle.Takže jsem ho do vody nedala vůbec.Přsto nebo proto ?! byl naprosto vynikající a má krásný vzhled.
Nejsem sice autor, ale podobné šneky také dělám. Ano rozevírací forma je dortová s odnímatelným dnem. A řeznou stranou je myšleno, že kousky nepokládáte bokem nahoru, ale řezem.
Rozevírací forma to je dortová? Co znamená řeznou stranou nahoru. Řezná strana je dole i nahoře ne? Dík S.
Geniální recept! podobně se dělá makový beránek -A teď si ještě představte kombinaci více náplní, tj složení šnečků více barev a příchutí!
Koláč jsem hned včera zkusila a je opravdu moc dobrý. Jen jsem měla trochu problém s máslem, vytékalo mi z formy do trouby, což se mi normálně nestává. Taky jsem pekla koláč trochu kratší dobu, cca 30 minut. Ale znovu opakuju, je výborný.