ks
kompot
odkapaný, nejlepší drobné ovoce (rybíz, angrešt, borůvky, větší ovoce nakrájet)
Postup přípravy receptu
1
Do kompotové šťávy dáme krystalový cukr, heru a kakao a převaříme. Z teplé směsi odebereme cca 1-1,5 dcl a odložíme. Když směs vychladne - nemusí byť úplně studená, ale vlažná, zamícháme do ní žloutek, mouku, sodu bicarbonu, odkapaný kompot a sníh ze 4 bílků. Vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a vložíme do 175 °C předhřáté trouby. Pečeme cca 20 minut. Po upečení na ještě horkou lžící naneseme odloženou uvařenou cukrovo-kakaovou směs, která nám vytvoří polevu. Necháme ztuhnout a pokrájíme.
2
Poznámka: v původním receptu je použitá namísto kompotové šťávy studená voda a 2 šálky cukru. Považovala jsem za ekonomičtějšíe použít šťávu, kterou bych jinak vylila, protože u nás nikdo nepije sladké nápoje, ale každý si může recept upravit. Výhodou koláče je spotřebování i starších kompotů, které nejsou mezi členy rodiny velmi atraktivní, ale koláč si pochvaluje každý.