Tento slaný koláč je vynikající jako lehká večeře nebo třeba svačina. Najdete na něm samé dobroty - sardinky, sýr feta, čekanku nebo baby špenát. Ozdobený lístky tymiánu vypadá báječně a stejně dobře i chutná.
Mouku dejte na vál a uprostřed ní vytvořte důlek. Do něj nakrájejte máslo, rozklepněte vajíčko, přidejte sůl a vodu. Vše promíchejte nejprve nožem, a když vznikne drobenka, pusťte se do toho rukama. Těsto zpracujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
Sardinky očistěte, odkrojte z nich všechno, co nechcete jíst (hlavičky, ocasy, případně i páteř, pokud jsou větší). Očistěte i čekankové puky, odstraňte dřevnatou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchněte, nechte okapat a pokrájejte na zhruba 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, operte a nechte
okapat i lístky baby špenátu.
3
Troubu si rozpalte na 160 °C. Těsto rozválejte na velikost o trochu větší, než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložte do formy a okraj upravte.
Fetu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 1 cm. Těsto poklaďte kostkami fety, kousky čekanky a špenátem. Navrch paprskovitě rozložte sardinky
5
Ve velkém hrnku smíchejte vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vzniklou směsí pokud možno rovnoměrně přelijte koláč a lžící ji upravte, aby byla hezky rozprostřená
6
Koláč pečte dozlatova, bude to trvat asi 45 minut. Po upečení ho nechte trochu vychladnout a pak ho krájejte na řezy. Můžete ozdobit lístky špenátu nebo tymiánu
7
Recept je z nové kuchařky Karolíny Kamberské "Každý den je svátek".