Přemýšlíte, co upéct na víkend? Vyzkoušejte tento úžasně vláčný koláč z ricotty. V kombinaci s bílou čokoládou a jahodami je dokonalým sladkým pohoštěním, na kterém si pochutná dozajista celá rodina.
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu (20 x 30 cm) zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte sůl a cukr. V další misce prošlehejte vejce, přimíchejte ricottu a rozpuštěné máslo, směs vmíchejte do suchých surovin.
Jahody omyjte, zbavte stopek a pokrájejte na poloviny či čtvrtky. Čokoládu nasekejte a spolu s jahodami zlehka vmíchejte do těsta. Těsto vylijte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 35 až 40 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá doprostřed koláče po vytažení suchá.
3
Než koláč vychladne, připravte polevu. Nasekejte čokoládu, v kastrůlku zahřejte smetanu téměř k varu, odstavte, přidejte čokoládu a nechte chvilku povolit. Přidejte vanilkový cukr, rozmíchejte na hladkou polevu a rozetřete na koláč. Posypte nakrájenými jahodami a lístky máty.