kg
čerstvé ovoce
: švestky, hrušky, jablka (dle chuti) , očištěná, vypeckovaná, cca
Postup přípravy receptu
1
Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, posypeme pokrájeným ovocem, které zasypeme drobenkou užmoulanou z uvedených ingrediencí.
2
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 40 minut, dorůžova, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
3
Vychladlý koláč pokrájíme a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.
4
Pokud budeme na koláč používat pokrájená jablka nebo hrušky, můžeme je po nakrájení pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla.
5
Pokud nemáme čerstvé ovoce, použít můžeme i kompotované, dobře okapané.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Martina
|11. 5. 2016 21:09
Dnes som ho robila je výborný...
:-)
Petra
|30. 4. 2016 19:24
Dělám i makovec z nemletého máku podle receptu po babičce a tenhle koláč je také vynikající. Nahoru jsem nandala vrstvu rebarbory a neprohlopila jsem. Rodině moc chutná <3
Hana Petrášová
|12. 3. 2016 07:27
Moje drahá jmenovkyně, hrnky se nikdy neplní po okraj! Ani čaj si tak přece nenalejete. A pokud byste si přečetla komentář Jarušky hned pod tím vaším, dozvěděla byste se, že se ani neumačkávají.
Stana
|14. 4. 2015 12:03
Na kus kolace jsem bohate poskladala svestky z kompotu a kde mi nezbylo jsem dala merunky. Kolac je vynikajici. Mam mlynek na mak rozbity, tak jsem zkusila nemlety a jsem rada, ze to jde taky O:-) .
Hanicka
|20. 2. 2015 18:04
Pozor, rekla bych, ze testa je na 2 kolace, ne jen jeden!!!! Kolac je zbytecne vysoky, az az, a kvuli tomu jsem ho taky pekla hod.a pul, misto uvadenych cca 40min. Mozna muj velky hluboky plech nebyl dostatecne velky, kazdopadne za 2hod.jdu na navstevu a tohle tam vzit nemuzu. .. :-( :-(
Jaruška
|19. 8. 2014 07:29
Je to úžasný koláč. Rychlý, šťavnatý, mňam :-* . Mléka jsem musela dát trochu víc, protože jsem hrnky s moukou moc napěchovala, ale to je detail. Švestky se na něj náramně hodí a ta žmolda navrch, no mňamka. <3
Simona
|10. 11. 2013 19:49
Koláč je perfektní, do dneška jsem mák mlela a dneska jsme prvně zkusili z nemletého a chutnal nám. Tak jsem ráda, vítám každou úsporu času ;)).