Osvěžující citronový koláč s lahodným krémem a celými plátky kandovaných citronů. Je krásně lehký, šťavnatý a zamilujete si ho od prvního sousta. Pokud ho ozdobíte lístky tymiánu bude naprosto dokonalý.
Troubu rozehřejte na 180°C. Mouku, cukr, mleté mandle a citronovou kůru dejte do mísy a dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte ho, potom přidejte máslo.
Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte 30 minut. Hotový koláč vyndejte z trouby a nechte ještě 10 minut ve formě dojít.
3
Mezitím si připravte citronový krém. Žloutky v misce prošlehejte s cukrem, citronovou šťávou, nastrouhanou kůrou a máslem. Ve vodní lázni trpělivě šlehejte do zhoustnutí.
Nyní připravte kandované citrony. Omyté citrony nakrájejte na tenké plátky, dejte je do kastrolu s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Plátky citronů vyndejte na pečící papír a sirup přelijte přes koláč. Navrch naskládejte kolečka citronů a koláč podávejte s citronovým krémem.
TIP: Chuť citronů skvěle doplní tymián, stačí povrch posypat lístky z několika snítek.