Vše do mísy a šlehat do hladka, z kraje šlehám na málo, pak na nejvyšší stupeň. Na 2 plechy pečící papír a pomocí 2 lžiček tvořím hrudky asi jak vlašský ořech. Peču na 150-170 °C asi 15 minut. Krásně zhnědnou. Při větším množství bílku se více rozjedou do boků - náprava možná, když je rukou lehce zmáčku ke středu - bacha pálí.
3
**Linecké:** těsto vypracuji dohladka, dělá se velmi dobře. Nechám zabalené v potravinové folii vychladit v lednici - chvíli, den podle času. Vyválím a vykrájím kolečka podle velikosti kokosek asi půl cm silná. Obojí vydrží vcelku dlouho a tvořím na vánoce, takže poměrově neodpovídají, protože krém a linecké používám i do jiného cukroví. Po vystydnutí dám linecké změknout a kokosky do igelitového sáčku nebo krabice vyložené alobalem a v chladnější místnosti vydrží měkké velmi dlouho.
**Kompletace:** na kolečko lineckého zdobícím sáčkem namaluji kruh, aby ve středu zůstal prostor pro marmeládu, tu nanáším špičkou nože posadím kokosku a pomocí vidličky máčím do rozpuštěné čokolády na vaření smíchané a trochou tuku a trochou koupené čoko polevy. Namočím tak, aby se ponořilo linecké, krém i kousek kokosky a dám na plech s pečícím papírem ztuhnout.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Martina
|12. 12. 2013 14:38
Nešli mi vyšlehat bílky s cukrem i kokosem dohromady .....nevím kde se stala chyba,ale vznikla mi s toho kokosová nekompatibilní hmota...doporučuji vyšlehat bílka s cukrem zvlášt a pak až kokos
Nebojte se nepoměru, mám vyzkoušeno, že z lineckého těsta mám nejen podklad kokosek, ale i linecké cukroví.Krém dávám z jiného receptu (Výborné čokoládové rohlíčky),je výborný, je ho hodně :-)a zbývá ho dost i na kokosky.Jinak kokosky i linecké nemají chybu, díky za recept.
anna
|31. 12. 2007 17:06
Prosila bych přesnější popis postupu na krém se loo% tukem.Anna
Radka Hudská
|2. 11. 2007 23:14
Dobrá vaše připomínky beru a proto jsem to do receptu zapsala, že neodpovídá poměrově a protože mám tenhle recept ráda a dělám ho i mimo svátky- jednoduše slepovaná kolečka nedělá dětem problém sníst ve velmi krátké době a krém tehdy mimo svátky použiju jiný. Nějaký máslový. Tento krém dělám jen na vánoce, protože díky tuku má mnohem delší trvanlivost. Vlahý, ale ne teplý, jakoby odražený pudink a dobře změklý tuk.
PAVLA
|2. 11. 2007 19:50
Mám ješte dotaz ohledně toho krému.Ten 100%tuk se zašlehá do horkého pudinku,nebo do vychladlého?
Olga
|2. 11. 2007 19:47
Ja si myslím ,že pol kila tuku a ešte 100% na to množstvo pudingu je dosť hodne.
Helena Pešková
|2. 11. 2007 19:18
musím než jen souhlasit s paní Helou.
Hela -
|2. 11. 2007 15:45
Radko, nechci tady být za hádavou bábu a ani nevím, co s tím má společného, že máte doma děti. Každá si asi uděláme na Vánoce v rámci úspory času jedno linecké těsto, které nám vyhovuje a uděláme si různé tvary, ze kterých pak dál tvoříme. Ale to přeci neznamená, že sem budu zadávat recept na půl kila těsta, že kterého potřebuji jen menší část, ale rovnou ho sem zadám přepočítaný třeba na třetinu. Představte si třeba nezkušenou kuchařinku, jak napeče z celého množství kolečka, nadělá celé obrovské množství krému, slepí 40 kokosek a co s tím zbytkem? Třeba už bude mít všechno ostatní upečené!
Radka Hudská
|2. 11. 2007 13:42
Nevím jak vy, ale já mám doma děti, takže vím, že když kolečka vykrajuji počítám je na počet ke kokoskám a ze zbytku udělám klasické slepované. Vždy na vánoce peču min. 18 i více druhů cukroví mezi jinými i věněčky z odpalovaného těsta a tento krém je dobrý i do nich. Jinak recept na tento krém používám léta, mám ho od své babičky byla a stále je to skvělá cukrářka z kraje se mi 100% tuk taky příčil, ale pak jsem přišla na to, přoč to tak je. Nebojte se ho, jestli Vám to nedá smíchat 1x1 s máslem. Síla lineckého plátku je libovolná, dělám je silnější, protože i kokosky dělám větší ne ve stylu strčím celé do pusy cca 5cm v průměru. Autroka receptu
Hela -
|2. 11. 2007 10:21
Ještě bych chtěla dodat, že pokud zadáváte recept, měla byste uvést vše v přiměřeném množství a ne že víc než půlka těsta a krému zbyde na jiné druhy pečiva. Nevím sice, jak velké kokosky děláte, ale linecké těsto rozválet na půl cm vysoko se mi zdá příliš. Zcela stačí na výšku 2 mm a pečením ještě nabyde
Hela -
|2. 11. 2007 10:12
Dělám přesně jako Olga a také nemám ráda hnědé kokosky. Ale v receptu mě zaráží krém (není tam v popisu ani zmínka, takže asi klasika). Ale bílá Lukana je přeci pokrmový 100% tuk a ještě k tomu půl kila na 40 kokosek? Já tedy dělám krém jen z másla do kterého kapu rozpuštěnou čokoládu.
Olga
|2. 11. 2007 09:56
Ja tieto kokosky robievam na každé Vianoce,sú to vynikajúce zákusky,ale ja kokosovú zmes šlahám nad parou a keď ich pečiem tak nie do hneda ,mne sapáčia také bledučké,ja ich skôr suším - -ale nie sú vysušené, sú velmi jemné.Na plech ich striekam cez cukrarske vrecko s hladkou špičkou a marmeládu tiež striekam cez špičku je to rýchlejšie.Keď mám kokosky naplnene a zlepené ,dám ich ztuhnúť a potom ich máčam do čokolády akladiem na alobal ,tam ztuhnú a neprilepia sa.