Namočit ječné kroupy (vel. 7-10) na 2,5-12 hodin do 0,35 l sklenice. Nejvhodnější je sypat kroupy do vody, nebo otočit namočené kroupy ve skledici s víčkem dnem nahoru a zpět proti jejich namačkání při bobtnání. Namočit zelený hrách do 0,35 l sklenice na 4,5-12 hodin. Po půl hodině promíchat hrách otočením sklenice proti napěchování bobtnajícího hrachu ve sklenici malého průměru.
2
Slít vodu z hrachu, vařit ze studené nové vody 500 ml, solit po začátku varu. Vařit do zeleno-žluté barvy 20 minut. Při rozvařeném hrachu příště sypat do vařicí vody. Podle dodavatele a sklizně.
3
Ječné kroupy rozmíchat ve sklenici tenkým držátkem lžíce. Vyprat 2-3x v nové vodě otáčením a protřásáním sklenice jako v pračce. Scedit přes sítko. Sypat do nové vařicí osolené vody 470 ml. Přivést k varu slabým ohřevem. Jinak kroupy hodně pění, přetečou a jsou tvrdší. Vařit 20 minut, až kroupy zvětší viditelně objem. Po uvaření nechat odstát 10-20 minut pro dodatečné vsáknutí vody. Kroupy jsou o něco měkčí.
4
Po slití vody z hrachu a krup promíchat v míse 1-1,2 l. Omastit olejem.
5
Poznámka autora receptu: Názvy kočičí svatba, hrách a kroupy, krupeto, kočičina, česká svatba. Kočičí tanec je s čočkou (zelenou, hnědou, bez namočení vařit z vroucí vody 13-15 minut), nebo šumajstr (s fazolemi, vařit jako zelený hrách, 15-20 minut).Kroupy lze po uvaření propláchnout studenou vodou proti lepivosti. Lze dochutit smaženou cibulí nebo jinak podle chuti. Lze vzpomenout na posměšek "Hrách, slanina a kroupy, dobré je pro sedláky a troupy." z 18. století. Lze kombinovat také se žlutým hrachem (bez namočení, vařit z vroucí vody 20 minut). Lze jíst i s cizrnou (namočit 10-12 hodin, vařit ze studené vody 20 minut). Výhodou je dostatečný obsah vlákniny. Nevýhodou je nutnost rozžvýkaní porce krup až 50 minut. Jinak tíživé pocity zažití. Časově úspornější je ječná kaše.