Z trochy vlažného mléka, kostek cukru a droždí (asi půlka kostičky) připravíme kvásek. Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, přidáme špetku soli, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, majolku a postupně přidáme zbytek mléka a zpracujeme těsto. Dle potřeby přidáme mouku, aby se těsto nelepilo. Necháme vykynout. Po vykynutí vyválíme na placku asi 1-1,5 cm širokou a vykrajujeme kolečka - raději menší než jsou klasické koblihy. Koblžky se neplní! Smaží se z obou stran na oleji do zlatova. Ještě teplé se obalují v moučkovém cukru, do kterého můžeme přidat vanilkový cukr.
2
Tyto koblížky dělám už několik let a všem chutnají. Marmeláda v nich vůbec nechybí, ale je možné jí do koblížků po usmažení plničkou stříknout. Několikrát, když jsem doma neměla majolku, tak jsem dala do těsta dokonce tatarskou omáčku, výsledek byl stejný a nikdo to nepoznal.
Udělala jsem je dnes pro masopustní průvod a moc se povedly. Do těsta jsem přidala ještě vanilkový cukr a trochu rumu. Usmažené koblížky jsem naplnila džemem. Vkládám foto.
Evžen Krabs
|1. 7. 2012 12:49
vynikajuce :-D
Alča
|27. 5. 2007 17:11
Jsou velmi dobré.Neměla jsem majolku, tak jsem dala rozpuštěné máslo.
Andra
|15. 11. 2006 12:53
Sú dobré, ale chýba mi v nich soľ. Nabudúce určite pridám.
Anonym
|20. 6. 2006 20:13
Dobrý den, sice nejsem autorkou receptu, ale když sladím "nekostkovým" cukrem, tak používám poměr 1 kostka = 1 lžička.
Martina
|7. 6. 2006 16:33
nekupuji kostkový cukr,kolik je to přibližně třeba na lžičky?mohlo by to být jedna kostka= jedna lžička?