Krásně nadýchané a vláčné koblížky z kynutého těsta obalené ve směsi cukru, skořice a mletého zázvoru. Jistě se vám na ně budou sbíhat sliny už během přípravy. Vynikající jsou jako sladká snídaně nebo chutný dezert kdykoli během dne.
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny.
2
Do mísy prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte vzešlý kvásek, máslovou pěnu, zbylé mléko, tuzemák a vypracujte hladké vláčné těsto. Zformujte jej do bochánku a vložte do nahřáté keramické mísy lehce vysypané hladkou moukou.
Povrch těsta poprašte moukou. Mísu zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte těsto kynout asi 30 minut, až zdvojnásobí objem.
4
Nakynuté těsto rozválejte na plát silný 1,5 cm. Vykrájejte kolečka. Po obvodu je několikrát prokrojte nožem a na pomoučněné ploše je nechte přikryté utěrkou kynout 20 minut.
V míse smíchejte oba cukry, skořici, zázvor a citronovou kůru.
6
V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje na střední teplotu (180 °C). Koblihy smažte z obou stran dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a nechte okapat. Ještě vlažné je obalujte v kořeněném cukru.