Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme, okmínujeme a dáme ho do zapékací mísy k pokrájené cibuli a nasekanému česneku. Promícháme, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 40 minut. Pak odklopíme, dle potřeby promícháme, podlijeme a dopečeme dozlatova. Pokud pečeme libovou plec, můžeme k masu přidat i lžíci sádla.
2
Během pečení masa si připravíme klouzáky: dáme si do většího hrnce vařit vodu, kterou osolíme. Oloupané brambory nastrouháme do mísy, polovinu brambor najemno a polovinu nahrubo. Přidáme vejce, jemně osolíme a zahustíme polohrubou mouku do požadované hustoty. Pak mokrou nebo mastnou lžící odebíráme po stejně velkých částech těsto, tvoříme jakési noky, které házíme do vroucí vody a po vyplavání na povrch ještě krátce povaříme. Nejlepší je udělat jeden nok na zkoušku, kde si ohlídáme dobu vaření a to, zda se nám nerozváří - to pak ještě těsto zahustíme trochou mouky.
3
Hotové noky vyndáme cedníkem nebo děrovanou naběračkou a přidáme k pečenému masu. Vše promícháme, aby se nám klouzáky omastily a můžeme podávat.
4
Podáváme s kysaným zelím. Kdo zelí nerad, může si udělat ke klouzákům okurkový salát.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Irena Myšková
|12. 4. 2017 13:34
Skvělé, prostě skvělé.
Zuzana
|30. 1. 2017 17:20
Pro moje chlapy jsem dělala z dvojnásovného množství a zvrzli je na posezení málem i s talířema :-D
McFay
|9. 8. 2016 17:27
Vynikajici 8-) dik autorovi.
Lenka
|10. 4. 2016 07:38
Dneska je mám po čase opět v plánu dělat. Už se na ně těším, i když budou především na manželovo přání.
Lenka Sobotková
|1. 3. 2016 16:55
Vynikající oběd, děkuji a doporučuji.
Stáňa
|27. 8. 2015 10:02
chutnaly nám mooooc
Lenka
|24. 7. 2015 11:00
Vynikající :-*
Jitka Růžičková
|28. 3. 2015 19:00
Senzační jídlo, dělala nám ho babička a vždycky jsme se na ně těšili. Musela jsem je sice udělat z kila brambor a masa aby jich bylo dost, ale výsledek stál za to. Byly jako od babičky, děkuji za recept.