lžíce
sádlo
podle potřeby na osmažení cibule a masa
2
l
vývar
dle potřeby
1
ks
jíška
podle potřeby, nemusí být
Postup přípravy receptu
1
Hovězí maso pokrájíme na plátky nebo kapsy, které přes fólii, opatrně naklepeme. Pokud krájíme tenké plátky, není třeba je naklepávat. Můžeme dělat ptáčky / závitky o jedné porci, nebo větší roládky, které před servírováním rozpůlíme. Záleží na velikosti kusu použitého masa, chuti zabalovat roládky atd. Na chuti to neubere, výsledek bude vždy výborný.
2
Plátky masa osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a rozdělíme na ně připravenou zchladlou klatovskou směs z uzeného bůčku, okurek a vajec. Roládky / ptáčky / závitky, pevně zavineme a zpevníme provázkem.
Na rozpuštěném sádle osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Pak přidáme připravené maso, které ze všech stran necháme osmažit. Do výpeku přidáme dvě lžíce hořčice, lehce osmažíme, přilijeme vývar těsně nad maso a dusíme pod poklicí, na mírném ohni, doměkka. Za občasné kontroly a případného podlití, dle potřeby. Dusit můžeme jak v kastrolu na plotně, tak i v troubě.
4
Po změknutí masa ptáčky / závitky / roládky vyndáme stranou, po chvilce odstání sundáme provázky. Šťávu rozmixujeme dohladka, dochutíme dle potřeby solí, pepřem nebo troškou okurkového láku a je-li třeba, můžeme ji zahustit troškou jíšky a nechat krátce provařit.