• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Klasický mazanec
Napište svůj komentář k receptu

Klasický mazanec

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 11
doba přípravy: 225 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční velikonoční moučník z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi uvnitř, posypaný plátky mandlí a bohatě zasypaný cukrem, skvěle chutná jen tak, ale i s máslem a džemem.

Suroviny

12 porce
    • 350
      g hladká mouka + na pomoučnění
    • 70
      g cukr krupice
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • cukr špetka
    • 20
      g droždí čerstvé
    • 150
      ml mléko
    • 100
      g rozpuštěné máslo
    • 3
      ks žloutek

Postup přípravy receptu

1
Do mísy prosejte mouku a přimíchejte oba cukry a špetku soli. Ve středu vytvořte prohlubeň a do ní nasypte rozdrobené droždí. Zalijte asi polovinou vlažného mléka a zlehka promíchejte. Nechte vzejít kvásek.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Do kvásku vmíchejte zchladlé máslo a zbytek vlažného mléka. Přidejte i žloutky a citronovou kůru. Hákem na hnětení vypracujte hladké, měkké a nelepivé těsto. Za nízké rychlosti robota ho hněťte ještě asi 10 minut. Ke konci zapracujte rozinky a většinu mandlí (část si nechte na ozdobu). Těsto přesuňte do velké mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu.
3
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a sbalte ho rukama do bochánku. Bochánek přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 1,5 hodiny kynout. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170°C.

RADA: VIDEO, jak upéct velikonoční mazanec

4
Mazanec nahoře opatrně prořízněte nožem do kříže. Nejedná se jen o symboliku, předejdete tak prasknutí na nesprávném místě. Potřete povrch vejcem rozšlehaným se smetanou, posypte mandlemi a pečte 35 až 45 minut. Než mazanec rozkrájíte a pocukrujete, musí vychladnout.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (duben/2020)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Mini mazance

Mini mazance

Špaldový mazanec s ořechy

Špaldový mazanec s ořechy

Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Mazanec FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Cukr krupice Droždí Hladká mouka Mléko Rozpuštěné máslo Vanilkový cukr Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mramorová bábovka ze šlehačky

Mramorová bábovka ze šlehačky

Šumavský králík

Šumavský králík

Jemná perníková buchta

Jemná perníková buchta

Myslivecké knoflíky

Myslivecké knoflíky

Koložvárské zelí

Koložvárské zelí

Pařížské rohlíčky IV.

Pařížské rohlíčky IV.

Hovězí ptáčky s rýží

Hovězí ptáčky s rýží

Zapečené brambory s květákem a rajčaty

Zapečené brambory s květákem a rajčaty

Debrecínská polévka se zeleninou

Debrecínská polévka se zeleninou

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

71
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
57
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
53
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
52
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
51
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…

Zajímavé články

Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak…
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
AHA.cz Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Ženy.cz Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Blesk.cz Z Radka Bangy je táta! Holčička dostala krásné jméno

Z Radka Bangy je táta! Holčička dostala krásné jméno

SportRevue.cz FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Další doporučené recepty:

Klasický americký hamburger na grilu
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický burger
Klasický burger
Klasický houskový knedlík
Klasický houskový knedlík
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na polevu na perníčky
Klatovské závitky / ptáčky / roládky -  po našem
Klatovské závitky / ptáčky / roládky - …
Klatovský řízek
Klatovský řízek
  • Recepty.cz
  • Klasický mazanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact