• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Klasický mazanec
Napište svůj komentář k receptu

Klasický mazanec

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 11
doba přípravy: 225 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční velikonoční moučník z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi uvnitř, posypaný plátky mandlí a bohatě zasypaný cukrem, skvěle chutná jen tak, ale i s máslem a džemem.

Suroviny

12 porce
    • 350
      g hladká mouka + na pomoučnění
    • 70
      g cukr krupice
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • cukr špetka
    • 20
      g droždí čerstvé
    • 150
      ml mléko
    • 100
      g rozpuštěné máslo
    • 3
      ks žloutek

Postup přípravy receptu

1
Do mísy prosejte mouku a přimíchejte oba cukry a špetku soli. Ve středu vytvořte prohlubeň a do ní nasypte rozdrobené droždí. Zalijte asi polovinou vlažného mléka a zlehka promíchejte. Nechte vzejít kvásek.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Do kvásku vmíchejte zchladlé máslo a zbytek vlažného mléka. Přidejte i žloutky a citronovou kůru. Hákem na hnětení vypracujte hladké, měkké a nelepivé těsto. Za nízké rychlosti robota ho hněťte ještě asi 10 minut. Ke konci zapracujte rozinky a většinu mandlí (část si nechte na ozdobu). Těsto přesuňte do velké mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu.
3
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a sbalte ho rukama do bochánku. Bochánek přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 1,5 hodiny kynout. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170°C.

RADA: VIDEO, jak upéct velikonoční mazanec

4
Mazanec nahoře opatrně prořízněte nožem do kříže. Nejedná se jen o symboliku, předejdete tak prasknutí na nesprávném místě. Potřete povrch vejcem rozšlehaným se smetanou, posypte mandlemi a pečte 35 až 45 minut. Než mazanec rozkrájíte a pocukrujete, musí vychladnout.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (duben/2020)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Mini mazance

Mini mazance

Špaldový mazanec s ořechy

Špaldový mazanec s ořechy

Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Mazanec FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Cukr krupice Droždí Hladká mouka Mléko Rozpuštěné máslo Vanilkový cukr Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka z krabích tyčinek III.

Pomazánka z krabích tyčinek III.

Ořechová bábovka III.

Ořechová bábovka III.

Dijonský koláč slaný - z listového těsta

Dijonský koláč slaný - z listového…

Brokolice s uzeným tofu

Brokolice s uzeným tofu

Vepřové kotlety podle tchyně

Vepřové kotlety podle tchyně

Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou

Plněné brambory s rajčaty a…

Jednoduché tiramisu

Jednoduché tiramisu

Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

Carrot cake (Mrkvový dort) s…

Plněná krkovička

Plněná krkovička

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

1536
Dýňová tortila
Dýňová tortila
425
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
250
Máslové řízky
Máslové řízky
47
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
38
Škvarkové sádlo
Škvarkové sádlo

Zajímavé články

Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k snídani, ovšem s jednou dost neobvyklou přísadou
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k…
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně…
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
AHA.cz Těžké chvíle Miroslava Etzlera: Děkujeme za všechnu lásku, loučí se

Těžké chvíle Miroslava Etzlera: Děkujeme za všechnu lásku, loučí se

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Úpletové šaty: Takhle budou slušet boubelkám i zralým ženám!

Úpletové šaty: Takhle budou slušet boubelkám i zralým ženám!

Ženy.cz Zimní dovolená na Katschbergu – rakouský ráj na dosah z Česka

Zimní dovolená na Katschbergu – rakouský ráj na dosah z Česka

Blesk.cz Herec Jiří Lábus (75): Zachránil oblíbeného zpěváka!

Herec Jiří Lábus (75): Zachránil oblíbeného zpěváka!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Největší čarodějky zvěrokruhu: Která znamení mají mimořádné schopnosti?

Největší čarodějky zvěrokruhu: Která znamení mají mimořádné schopnosti?

Další doporučené recepty:

Klasický americký hamburger na grilu
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický burger
Klasický burger
Klasický houskový knedlík
Klasický houskový knedlík
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na polevu na perníčky
Klatovské závitky / ptáčky / roládky -  po našem
Klatovské závitky / ptáčky / roládky - …
Klatovský řízek
Klatovský řízek
  • Recepty.cz
  • Klasický mazanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact