• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Klasický mazanec
Napište svůj komentář k receptu

Klasický mazanec

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 11
doba přípravy: 225 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
Klasický mazanec
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční velikonoční moučník z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi uvnitř, posypaný plátky mandlí a bohatě zasypaný cukrem, skvěle chutná jen tak, ale i s máslem a džemem.

Suroviny

12 porce
    • 350
      g hladká mouka + na pomoučnění
    • 70
      g cukr krupice
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • cukr špetka
    • 20
      g droždí čerstvé
    • 150
      ml mléko
    • 100
      g rozpuštěné máslo
    • 3
      ks žloutek

Postup přípravy receptu

1
Do mísy prosejte mouku a přimíchejte oba cukry a špetku soli. Ve středu vytvořte prohlubeň a do ní nasypte rozdrobené droždí. Zalijte asi polovinou vlažného mléka a zlehka promíchejte. Nechte vzejít kvásek.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Do kvásku vmíchejte zchladlé máslo a zbytek vlažného mléka. Přidejte i žloutky a citronovou kůru. Hákem na hnětení vypracujte hladké, měkké a nelepivé těsto. Za nízké rychlosti robota ho hněťte ještě asi 10 minut. Ke konci zapracujte rozinky a většinu mandlí (část si nechte na ozdobu). Těsto přesuňte do velké mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu.
3
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a sbalte ho rukama do bochánku. Bochánek přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 1,5 hodiny kynout. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170°C.

RADA: VIDEO, jak upéct velikonoční mazanec

4
Mazanec nahoře opatrně prořízněte nožem do kříže. Nejedná se jen o symboliku, předejdete tak prasknutí na nesprávném místě. Potřete povrch vejcem rozšlehaným se smetanou, posypte mandlemi a pečte 35 až 45 minut. Než mazanec rozkrájíte a pocukrujete, musí vychladnout.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (duben/2020)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Mini mazance

Mini mazance

Špaldový mazanec s ořechy

Špaldový mazanec s ořechy

Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Mazanec FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Cukr krupice Droždí Hladká mouka Mléko Rozpuštěné máslo Vanilkový cukr Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažený kapr

Smažený kapr

Těstoviny se žampiony

Těstoviny se žampiony

Žluté řezy se sněhem

Žluté řezy se sněhem

Piškotové řezy po padesáté

Piškotové řezy po padesáté

Zavařování hub

Zavařování hub

Kuře smažené v pařížském těstíčku

Kuře smažené v pařížském těstíčku

Jednoduchá nivová omáčka s kuřecím

Jednoduchá nivová omáčka s kuřecím

Borůvkový koláč s pudinkem a jahodami

Borůvkový koláč s pudinkem a jahodami

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Doporučujeme

30 minut
Cuketové stripsy s parmazánem

Cuketové stripsy s parmazánem

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

58
Máslové řízky
Máslové řízky
44
Dýňová tortila
Dýňová tortila
36
Houbové měšce s rýží nebo s brambory
Houbové měšce s rýží…
33
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
32
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…

Zajímavé články

Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos musíte vyzkoušet
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos…
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
AHA.cz Luxusní život dcery Karla Gotta: Budete zírat!

Luxusní život dcery Karla Gotta: Budete zírat!

Mimibazar Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Proměna účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Proměna účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Ženy.cz Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Blesk.cz Utajený syn Krampola promluvil: Nejdu na pohřeb ani pro dědictví!

Utajený syn Krampola promluvil: Nejdu na pohřeb ani pro dědictví!

SportRevue.cz FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Kdo ze zvěrokruhu je největší sobec? Jsou to tahle znamení!

Kdo ze zvěrokruhu je největší sobec? Jsou to tahle znamení!

Další doporučené recepty:

Klasický americký hamburger na grilu
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický burger
Klasický burger
Klasický houskový knedlík
Klasický houskový knedlík
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na polevu na perníčky
Klatovské závitky / ptáčky / roládky -  po našem
Klatovské závitky / ptáčky / roládky - …
Klatovský řízek
Klatovský řízek
  • Recepty.cz
  • Klasický mazanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact