• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Klasické lečo
Napište svůj komentář k receptu

Klasické lečo

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 308
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
5fotografií
Nahrát fotku
 

Původní maďarské lečo se sice připravuje bez uzeniny, my Češi jsme si ho o ni ale vylepšili. Příprava této letní klasiky není žádná věda. A když máte čerstvé suroviny, výsledek chutná skvěle.

Klasické lečo

Suroviny

4 porce
    • 1
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 2
      ks špekáček nebo ostřejší klobása
    • 5
      ks paprika bílá
    • 4
      ks rajčata masitá
    • 5
      ks vejce
    • 1
      hrst petrželka nasekaná
    • sůl
    • pepř mletý
    • cukr podle potřeby

Postup přípravy receptu

1
Začněte tím, že všechny suroviny nakrájíte. Cibuli nasekejte nadrobno. Špekáčky nebo klobásu nakrájejte na plátky. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Rajčata nakrájejte na kostičky.

RADA: Jak rychle nakrájet cibuli? Podívejte se na VIDEO

2
V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm cibuli. Přidejte buřty a společně orestujte. Pak přidejte papriku a restujte asi 3 minuty. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a přiklopené nechte dusit asi 10 minut.
3
Do leča vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte je za občasného promíchání ztuhnout. Vmíchejte nasekanou petrželku a lečo dochuťte solí, pepřem a případně i trochou cukru. Podávejte s dobrým čerstvým chlebem.

RADA: Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí

4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ LEČA: Někdy rajčata uvolní moc šťávy a lečo je pak vodové. Důležité je proto použít masitá a plně zralá rajčata. Pomůže také přidání rajčatového protlaku (1-2 lžíce), který lečo nejen zahustí, ale dodá mu i plnou chuť. Zkusit můžete i vaření bez pokličky, díky čemuž se část tekutiny odpaří. Důležité je nerozvařit papriku, která pak ztrácí svou texturu a lečo je kašovité. Průběžně ji tedy ochutnávejte a duste jen do té doby, než začne měknout, ale stále si udrží tvar a mírnou křupavost. Rozvařenou papriku už bohužel nelze zachránit, dá se ale trochu zamaskovat přidáním čerstvé nasekané petrželky na závěr. Když přidáte vejce do příliš horkého leča nebo je moc dlouho vaříte na prudkém ohni, srazí se do nehezkých hrudek (drti).
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Pokud vám vadí slupky, můžete rajčata (případně i papriky) nejdříve spařit horkou vodou a oloupat. Lečo pak bude mnohem jemnější a krémovější. Pro intenzivnější chuť klobásy a lepší kontrolu nad obsahem tuku lze klobásu opéct v jiné pánvi do zlatova, nechat okapat přebytečný tuk a vmíchat do leča až na závěr. Tím si klobása udrží lepší texturu a lečo nebude příliš mastné. Přidání stroužku česneku a lžičky kvalitní sladké mleté papriky (zejména maďarské) povznese chuť leča na zcela novou úroveň. Lečo, podobně jako mnoho jiných dušených jídel, je často druhý den ještě lepší. Chutě se během odležení krásně propojí a prohloubí.

RADA: Lečo: Osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

Jednoduché lečo po našem

Jednoduché lečo po našem

Krémové lečo

Krémové lečo

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso FOOD
Pokrmy Oběd Večeře Dušení Vaření Restování Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr Paprika Pepř mletý Petrželka Rajčata Sádlo Špekáček Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Carpaccio z lososa

Carpaccio z lososa

Nokerle s vajíčkem

Nokerle s vajíčkem

Číňan na houbách

Číňan na houbách

Fenyklová polévka

Fenyklová polévka

Celerovo-mrkvová pomazánka s pečivem

Celerovo-mrkvová pomazánka s pečivem

Hermelínové řízky

Hermelínové řízky

Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)

Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky…

Mleté hovězí po anglicku

Mleté hovězí po anglicku

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

46
Domácí kečup
Domácí kečup
35
Klasické lečo
Klasické lečo
32
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…
31
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
29
Lečo s fazolemi a klobásou
Lečo s fazolemi a…

Zajímavé články

Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do horkých letních dní
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do…
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že se jim máte vyhnout?
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že…
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek pro každého gril mistra
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek…
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
AHA.cz Krach vztahu Nedvěda a Rolins potvrzen? Prázdný domov jako důkaz

Krach vztahu Nedvěda a Rolins potvrzen? Prázdný domov jako důkaz

Mimibazar Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Známe tajemství dokonalé figury Heidi Janků: V čem je ten fígl, když nesnáší cvičení?

Známe tajemství dokonalé figury Heidi Janků: V čem je ten fígl, když nesnáší cvičení?

Ženy.cz Nejlepší galerie jsou zadarmo! 5 evropských měst, kde vám street art vyrazí dech

Nejlepší galerie jsou zadarmo! 5 evropských měst, kde vám street art vyrazí dech

Blesk.cz Eliška Křenková sama na cestách: Vytáhla jsem nůž!

Eliška Křenková sama na cestách: Vytáhla jsem nůž!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Co nesnášejí jednotlivá znamení? Beranům vadí čekání, Blíženci nesnesou nudu a Štírům raději nikdy nelžete

Co nesnášejí jednotlivá znamení? Beranům vadí čekání, Blíženci nesnesou nudu a Štírům raději nikdy nelžete

Další doporučené recepty:

Klasické kremrole
Klasické kremrole
Klasické kvašáky
Klasické kvašáky
Klasické kynuté koláče
Klasické kynuté koláče
Klasické palačinky
Klasické palačinky
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický burger
Klasický burger
  • Recepty.cz
  • Klasické lečo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact