Nádherně vláčný koláč z polohrubé a špaldové mouky, jogurtu a třtinového cukru, připravíte snadno i bez váhy, stačí vám jen kelímek od použitého jogurtu. Ozdobit ho můžete ovocem, které zrovna máte po ruce, ať už je to rybíz, jahody, višně, meruňky nebo třeba švestky. A nezapomeňte na máslovou drobenku, která je díky ovesným vločkám ještě křupavější.
Formu lehce vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Připravte drobenku: máslo, cukr, mandle a vločky zpracujte prsty na drobivou hmotu.
Jogurt vyklopte do mísy, kelímky vymyjte a použijte jako odměrku. Přidejte obě mouky, cukr, vejce a prášek do pečiva, a umíchejte těsto. Stačí dobře promíchat vařečkou, aby se všechny suroviny spojily, není třeba šlehat ani hníst.
3
Těsto nalijte do formy a po celé ploše bohatě zasypte ovocem, větší ovoce pokrájejte na poloviny či čtvrtiny. Koláč zasypte drobenkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 50 minut. Jestli je hotový, vyzkoušejte špejlí zapíchnutou do středu koláče. Nechte vychladnout, krájejte na kousky a servírujte.
Poznámka: Ingredience jsou na formu o průměru 25 cm.