kg
maso
LIbové (nejlepší je kombinovat pů na půl vepřové s hovězím)
1,50
šálek
strouhanka
2
ks
malé cibulky
petržel
citron
sůl
pepř mletý
oregáno
2
ks
vejce
olivový olej
máta
Nasekanou, čerstvou (kdo nemá tak větší špetku sušené)
hladká mouka
Na obalení
rostlinný olej
Postup přípravy receptu
1
Namočíme strouhanku (ale tak, aby byla mokrá, ale neplavala), přidáme ji k mletému masu, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, promícháme, přidáme asi lžíci sekané zelené petrželky a lžíci citronové šťávy, lžíci olivového oleje a větší špetku máty (to by jste nevěřili jak dobře to chutná) a dvě celá vejce. Dochutíme solí, pepřem, přidáme lžičku oregána a pořádně (nejlépe rukama) prohněteme.
2
Dáme do chladničky asi na půl hoďky odležet. Pak z odleželé směsi tvoříme kuličky cca velikosti vlašského ořechu, každou obalíme v hladké mouce a osmažíme v rozpáleném oleji.
3
Ťofty - ťoftades, se podávají buď studené se salátem nebo teplé s rýží a rajčatovou omáčkou (na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme nasekaná oloupaníá rajčata, necháme probublat, přidáme sůl, pepř a špetku ml. skořice, necháme provařit až to trochu zhoustne). Ale my to stejně léta jíme jen s chlebem nebo s přáteli jako mňamku na zahradě jen tak.
Funkční recept. Ťofty jsou mátové karbanátko-čevabčiči, máty se určitě nebojte, dá tomu příjemnou chuť. Možná trochu víc pracné.
Jana Hrubcová
|5. 4. 2007 15:59
Přiznám se ,že mě tady nadchnul nejenom recept,ale i humor s přílohama.Díky za zvednutí nálady a dalšího typu na jídlo k pokecu s přáteli.
Marsí
|30. 8. 2006 08:57
Hehe Simčo...sice jsem to blbě napsala, ale myšlenka je správná...:o))...buď se salátem nebo s chlebem.... nebo při posezení s přáteli si je napichujeme na párátka jako jednohubky...:o)))
Simča Sládková
|29. 8. 2006 13:27
Věta "My to ... léta jíme jen s chlebem nebo s přáteli ...." zní fantasticky - jako že přílohu tvoří buď chléb, nebo přátelé :-)))))
Marsí Mesochoridisová
|10. 4. 2006 13:29
No jo MIrko...taky jsem to skoukla....:o))akorát my to jíme po řecku a vy po španělsku....:o)))
Mirka
|7. 4. 2006 21:47
Tak se dívám, že je to skoro to samé jako moje španělské Álbondigas :-)