Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej a kávu: 7 lžic čisté černé kávy a 7 lžic zamíchané kávy (i se sedlinou). Promícháme, přidáme namleté ořechy (lze i lískové), mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i vyšlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravených forem, dáme na je na plech a vložíme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
2
Korpusy necháme zchladnout, pak rozkrojíme, pokapeme kávovým (oříškovým) likérem nebo rumem, promažeme krémem (marmeládou), potřeme obvody, které můžeme obalit v oříšcích či čokoládě, dozdobíme dle vlastní fantazie čokoládovou nebo marcipánovou přízdobou.
3
Na zdobení používám krém podle receptu "vanilkový a kakaový krém na dorty, řezy, věnečky...", kde do pudinku během vaření přidám lžičku černé kávy, pak už podle receptu moučkový cukr, máslo...
4
Na klasický jednopatrový dort (řez) o průměru 22 cm postačí poloviční dávka těsta na korpus.
Hofman72: ...téměř každé těsto na korpus, můžete použít na bábovku a obráceně Korpus jde vyklopit velmi snadno, záleží na vymazání, vysypání a formě samotné, to není těstem! Kospus je vláčný, mnohokrát odzkoušený, žádná dusivka