lžíce
instantní káva
nebo mletá zrnková - dle chuti, cca
2
ks
vanilkový pudink
4
lžíce
cukr krupice
dle chuti, cca
200
g
máslo
nebo máslová Hera
Poleva
70
g
rozpuštěné máslo
100
g
moučkový cukr
2
lžíce
kakao
4
lžíce
hnědý rum
dle potřeby (hustoty) cca
Dohotovení
mleté vlašské ořechy
nebo jádra
Postup přípravy receptu
1
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, smetanu, mouky s kypřidlem kávou a ořechy a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto nalijeme a rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech.
2
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po vyndání z trouby necháme korpus trochu zchladnout a ještě do teplého korpusu uděláme špejlí dírky (klidně až dolů na plech). Na ještě vlažný korpus nalijeme pomalu a rovnoměrně vlažnou kávu smíchanou s rumem (káva se do korpusu rychle vsaje).
3
Krém: mléko svaříme společně s pudinky, cukrem a kávou na tužší pudink, který po uvaření odstavíme, do horkého přidáme pokrájené máslo a mícháme do úplného rozpuštění a spojení s pudinkem v hladký krém, který ještě teplý rovnoměrně nalijeme na korpus a poté necháme úplně vychladnout.
4
Poleva: máslo rozpustíme, přidáme kakao s cukrem, promícháme metličkou a přidáváme rum dle potřeby, tolik, aby se nám poleva dobře roztírala na vychladlý pudinkový krém.
5
Polevu pak posypeme mletými ořechy nebo na každý pomyslný dílek řezu položíme půlku vlašského ořechu.
6
Pokud chceme použít řezy ke konzumaci ještě týž den, nemusíme se bát, že nebudou proleželé. Stačí jen korpus pomalu polít o něco málo větším množstvím kávy s rumem. Těsto rozmočené nebude.