Baklažány se nasucho upečou v troubě, až slupka zhnědne, skoro zčerná, po vychladnutí se oloupou a nahrubo nasekají. Na oleji se osmaží do růžova hrubě nasekaná cibule a baklažány se začnou za stálého míchání dusit. Poté se přidají nahrubo nakrájená rajská jablka, nasekaný česnek, sůl a pepř podle chuti. Všechno se dusí asi hodinu za stálého míchání, až se vydusí většina vody. Pak se směs pomele na velmi hrubém masovém mlýnku, dochutí ještě solí a pepřem, případně worčestrovou omáčkou a ještě se povaří do úplného vydušení vody. Podává se vychlazené na chlebu, ozdobené třeba rajčaty.
2
Pecičky z baklažánu mají evokovat kaviár. Možno sterilizovat v malých skleničkách pro pozdější spotřebu (vydrží klidně rok, pokud vydrží).
3
**Poznámka:** Mamka pocházela z Ruska (SSSR), je to původní recept.