kg
ryby
bílé, 4-5 nebo lze použít i menší množství
3
ks
cibule
1
lžíce
majoránka
1
lžíce
sůl
1
lžíce
pepř mletý
2
lžíce
koření na ryby
500
g
strouhanka
podle potřeby
2
ks
vejce
5
ks
paprika
ocet
Postup přípravy receptu
1
Ryby očistíme - nevaříme je, zbavíme ploutví, páteře a hlavy. Tak vytvoříme z ryb filety, které pak nameleme na masovém strojku. Přidáme pepř, sůl, rybí koření, cibuli najemno nakrájenou, 2 syrová vejce, majoránku. Směs důkladně prohněteme. Do vzniklé hmoty přidáme tolik strouhanky, aby karbanátky držely pohromadě. Pak je usmažíme na stolním oleji nebo na sádle dle chuti.
2
Svaříme asi 3 l vody, do vody přidáme ocet, sůl (lák uděláme kyselejší). Pak nakrájíme papriky na 1 cm široké proužky a cibuli na půlměsíčky. Na dno sklenice vložíme hrst nakrájené cibule a papriky, vložíme karbanátky na stojato tak, aby držely ve stoje. Posypeme mletým pepřem, tento postup opakujeme dokud není sklenice plná, nakonec končíme cibulí a paprikou. Pak zalijeme horkým lákem a zavřeme sklenice.