Na pánvi s trochou oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme osmažit drobně pokrájenou slaninu a nakonec játra pokrájená na malé kousky, které ochutíme bylinkami. Smaženou směs necháme zchladnout. Do mísy dáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný česnek a vejce. Vše dobře promícháme s cca 5 lžícemi studené vody a poté vmícháme i vychladlou játrovou směs. Vše dobře promícháme a zahustíme dle potřeby strouhankou.
2
Z mleté směsi, pokud se chystáme dělat sekanou, uděláme šišku, kterou přendáme na olejem (sádlem) potřený plát alobalu, zabalíme, přendáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme cca 35 minut s alobalem. Pak alobal sundáme a dopečeme za občasného podlití a přelití výpekem doměkka a dozlatova.
3
Pokud budeme smažit karbanátky, uděláme si ze směsi mokrou rukou placičky, které obalíme ve strouhance (není nutné) a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
4
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem, salátem...
5
Výborné jsou i studené, můžeme je použít i jako rychlé pohoštění, s hořčicí, zeleninou, k čerstvému pečivu...