Slaninu pokrájíme na malé kostičky, dáme vyškvařit, pak na ni přidáme plátky žampionů, které na ní orestujeme.
2
Maso dáme do mísy, přidáme vejce, hrubě nastrouhanou okurku (bez semínek), nastrouhaný česnek, nastrouhané rohlíky, hořčici a zchladlé slaninové žampiony. Vše ochutíme solí, pepřem a dobře promícháme, vytvoříme jednu úhlednou šišku, kterou dáme do vymaštěného pekáčku, podlijeme vodou a pečeme dozlatova cca 50 minut za občasného podlití a přelití výpekem. Pokud chceme karbanátky, tak vlhkou rukou děláme ze směsi placičky, které smažíme z obou stran v rozpáleném oleji dozlatova.
3
Podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými nebo vařenými brambory.
4
Sekaná (karbanátky) je dobrá i vychladlá, s pečivem hořčicí a zeleninou. Salátová okurka není v sekané cítit, pouze jí dodá vláčnost a je šťavnatější.