Moučkový cukr rozpustíme na karamel a postupně přidáme na plátky rozkrájený tuk. Do této směsi pomalu lijeme Salko. Vařime, dokud se směs nespojí a nezačne bublat. Sundáme z plotny a přidáme ořechy (nakrájené na drobné kousky i namleté).
2
Ja dávám trošku méně ořechů a přidám neslazené burisony. Do oplatků dáme karamel asi 0,8 mm, mírně zatížíme a necháme zatuhnout. Krájíme na tyčinky 4x1 cm. Můžeme polít čokoládou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Gábina H
|25. 6. 2008 12:26
Dortové oplatky seženete ve větším supermarketu, mívají je kulaté nebo obdélníkové. Chutnají jako lázeňské oplatky, ale jsou bez náplně.
Jana Tichá
|24. 6. 2008 18:03
jaké oplatky?
Majka Rončáková
|18. 12. 2006 10:16
Karamel se musí míchat až se to spojí s tukem. Tuk dávám po malých kouskách a dělám to pozvolna.
Eva Blažková
|16. 12. 2006 20:21
tak jsem se pustila do výroby tohoto receptu a soptím. V hrnci mám tmavě hnědou nabeton tvrdou směs a dole mi plave rozpuštěný tuk . Zase jeden pokus, který skončí v popelnici !
Majka Rončáková
|27. 11. 2006 10:36
Omlouvám se, mělo to být v cm, ale hodně záleží i na hustotě karamelu.
Petra Albrechtová
|26. 11. 2006 18:19
Jen "technická": 0,8 mm se bude zřejmě velice těžce odměřovat, vzhledem k tomu, že běžná dostupná měřidla pro domácnost mají jako nenižší jednotku až 1 mm :) A dostat do takového necelého milimetru ještě i celý burizon ... Ono tam má být spíš 0,8 cm, případně 8 mm.
Nina
|24. 11. 2006 20:02
Griláž..:-), moc dobre i bez burizonu!!
Majka Rončáková
|24. 11. 2006 09:21
Lepší je tuk trochu tuhší, Hera je hodně měkká. Dělala jsem to i z Lukany.
Tereza Jarčušková
|24. 11. 2006 08:28
Ivanka, to je pravda. Nie je tvrdý ako 100% tuk, ale zároveň sa v teple rýchlo netopí ako niektoré ostatné tuky. Aj pečie sa z neho výborne.
Ivana
|24. 11. 2006 07:35
Smetol je zde na Vysočině k mání sotva před vánoci. Mamka mě učila, že jen z něho je nejlepší kakaová poleva.
Martina N
|23. 11. 2006 16:12
Používam Heru a kryštáľový cukor bez burizónov:)Robievam to každé Vianoce je to vešmi dobré. Teraz vyskúšam s tými burizónmi.
Tereza Jarčušková
|23. 11. 2006 14:22
Smetol je bežný tuk na pečenie, nie je to 100% - ný tuk.
Gábina Houšková
|23. 11. 2006 13:48
Jaký typ tuku je Smetol? Je to normální tuk na pečení, nebo je to 100% tuk?