Den předem si svaříme Salko (slazené kondenzované mléko) v plechovce potopené ve vodě asi 1,5-2 hodiny.
2
Na těsto ušleháme vejce s cukrem, postupně přidáme ostatní, prášek promícháme s moukou. Těsto vylijeme na pečícím papírem vyložený velký plech a pečeme v mírně předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C (horkovzduch) - sáhneme prstem zda se povrch nelepí. Po vychladnutí potřeme pikantním džemem (můžeme využít nějaký tekoucí) - nemusíme šetřit. Na něj pokládáme hezky v řadách těsně vedle sebe dětské piškoty, které jsme namočili do rumu s vodou nebo šťávy nebo čaje. Nejlépe to jde, když si na dvouzubou vidličku napíchnete piškot a potopíte na moment do tekutiny.
3
Na navlhčené piškoty namažeme krém (vyšleháme dohromady Salko s tukem), uhladíme a potom ozdobně vidličkou na něm děláme vlnovky. Případně můžeme lehce přizdobit čárkami z čokoládové polevy.
4
Rada: je výhodné těch plechovek Salka vařit víc, pak si je označit datumem, kdy se vařily a tak do 3 měsíců spotřebovat. Nekazí se, ale začínají karamelizovat (jsou v nich drobné krystalky). Vařené Salko využijete i na jiné recepty - je jich tu spousta.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jana
|2. 2. 2017 10:32
Krystalový. Popravdě, u nás doma práškový nemáme už hodně let. Používáme jen třtinový, i do receptů, kde je uveden práškový. A zatím s tím nebyl problém. Jen jednou jsem opravdu potřebovala práškový, tak jsem si ten třtinový rozemlela v robotu. Ale u receptů, kde se šlehá vejce s cukrem, je vždy myšlen krystalový cukr.
Andrea
|14. 1. 2016 20:38
nepečiem často tak prepáčte túto otázku ale cukor kryštálový alebo práškový ďakujem :-[
Andrea
|14. 1. 2016 20:38
nepečiem často tak prepáčte túto otázku ale cukor kryštálový alebo práškový ďakujem :-[
Skvele rezy! Piskoty jsem namacela stridave do kavy a do rumu, na krem jsem pouzila maslo. Povrch jsem pocakala cokoladovou polevou. Cim jsou rezy ulezelejsi, tim jsou lahodnejsi. Doporucuji a velmi dekuji za recept.
Veronika
|27. 9. 2013 16:20
Velmi děkuji za tento recept. Doma velikánský úspěch. Dělám je každé návštěvě do měsíce cca 3x. Fakt mňamka
Tyhle rezy jsou uplne famozni. Kazdemu stacily jen dva kousky ale za chvilku si pridavali. Rezy je dobre delat den dopredu aby salko vice stuhlo a neteklo. Budu delat porad!
<3 Vrele doporucuji pro toho kdo ma rad sladke nebo pro deti!
Tip : Salko nemusite doma varit. Da sa kupit aj hotove Salko karamelove. (Billa). Je tuhe a ked ho zmiesate s 250 g masla, krem je husty a krasne stuhne.
Výborné, dávala jsem meruňkový džem a bylo to vynikající. Piškoty jen do rumu. A neměla jsem čokoládu na posypání, tak mi posloužilo granko - na chuti to rozhodně neubralo. Korpus je krásně vláčný, žádná suchá dusivá buchta. ;-)
Eva Skálová
|29. 5. 2010 16:11
Mému krému se taky nechtělo moc tuhnout, tak jsem uvařila ještě ze čtvrt litru mléka tužší pudink a nastavila krém pudinkem. Marmeládu jsem dala meruňkovou a příště mezi piškoty dám ještě kousky kompotovaných meruněk. Jedničkami od naší rodiny jsme těmto řezům pomohli zase mezi první stovku, protože určitě stojí za povšimnutí.
Dáša Benešová
|18. 5. 2010 22:14
řezy jsem dělala,byly výborné,jen mě ani trochu neztuhl krém,dala jsem salko se zlatou hanou,jak je v receptu a nic,příště dám máslo a snad to bude lepší
venyss venyss
|2. 5. 2010 10:53
Mám vyzkoušeno, jsou výborné,jen na ty piškoty jsem vypatlala asi čtvrtku rumu,ale to teda byla dobrota! Děti to sice nechtěli,ale dospělý si pochutnali :-).1.
marie rusnokova
|27. 4. 2010 08:08
Řezy jsou moc dobré,trošičku jsem je vylepšila,dala jsem na namáčené piškoty nakrájený banán-suprová chuť.
Mirka Kalousová
|22. 4. 2010 12:36
O víkendu jsem tyto řezy upekla. Celá rodina si pochutnala. Byly výborné, dobrá chuť, vláčné, super.
Maruška *
|10. 2. 2010 14:39
Přidávám jenom malou zkušenost )) Pokud namáčím piškoty do rumu, dávám na 1 dcl rumu asi 1 dcl černého čaje, příp vody a 1 - 2 kávové lřičky moučkového cukru. Podle potřeby připravím požadované množství tekutiny.Každý piškot vždy celý ponořím do tekutiny a hned vyndám. Zůstane tak akorát celý zvlhčený, ale ne rozmočený. Prokládám tak krém u řezů nebo dortu.Tyto řezy jsem sice ještě nepekla, ale určitě je při vhodné příležitosti vyzkouším, vypadají velice zajímavě.
Anna Vobroučková
|11. 5. 2009 16:33
ještě doplním místo tuku je dobré máslo
Anna Vobroučková
|11. 5. 2009 16:32
Dělala jsem tyto řezy na oslavu,všem chutnaly,dostala jsem pochvalu i od sestry cuktářky,piškoty jsem máčela jen do rumu a mermeládu jsem použila malinovorybízovou domácí.dávám 1
Zuzana Šindlerová
|9. 3. 2009 12:06
Výborný moučník, vypadá pracný, ale vůbec není, piškoty jsem namáčela na střídačku do rumu a kávy, opravdu vynikající. Děkuji a dávám !
Vava -
|22. 9. 2008 00:23
Dvě sklenky mouky, každá o objemu 200 ml.
Andrea Manová
|20. 9. 2008 16:03
Jedna sklenice o objemu 200ml nebo 2 sklenice o objemu 200ml?
Romana Vohradníková
|11. 2. 2008 16:57
O víkendu jsem vyzkoušela a měla jsem s nimi obrovský úspěch. Opravdu super, dávám jedničku s hvězdičkou!!!
Hana Valentová
|10. 2. 2008 14:43
Piškoty jsem namáčelado rumu a spotřebovala jsem snad půl litra, je to dobrota, akorát doporučuju jeden piškot do rumu a jeden třeba do kávy a do krému určitě ne Heru, ale máslo. Vrch jsem posypala strouhanou čokoládou.
Klára Keselyova
|2. 2. 2008 14:33
Na tieto rezy, bez tých piškót dávam na hrubo pokrájané a na sucho opečené vlašské orechy. Je to veľmi dobré skúste.