Den předem si svaříme Salko (slazené kondenzované mléko) v plechovce potopené ve vodě asi 1,5-2 hodiny.
2
Na těsto ušleháme vejce s cukrem, postupně přidáme ostatní, prášek promícháme s moukou. Těsto vylijeme na pečícím papírem vyložený velký plech a pečeme v mírně předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C (horkovzduch) - sáhneme prstem zda se povrch nelepí. Po vychladnutí potřeme pikantním džemem (můžeme využít nějaký tekoucí) - nemusíme šetřit. Na něj pokládáme hezky v řadách těsně vedle sebe dětské piškoty, které jsme namočili do rumu s vodou nebo šťávy nebo čaje. Nejlépe to jde, když si na dvouzubou vidličku napíchnete piškot a potopíte na moment do tekutiny.
3
Na navlhčené piškoty namažeme krém (vyšleháme dohromady Salko s tukem), uhladíme a potom ozdobně vidličkou na něm děláme vlnovky. Případně můžeme lehce přizdobit čárkami z čokoládové polevy.
4
Rada: je výhodné těch plechovek Salka vařit víc, pak si je označit datumem, kdy se vařily a tak do 3 měsíců spotřebovat. Nekazí se, ale začínají karamelizovat (jsou v nich drobné krystalky). Vařené Salko využijete i na jiné recepty - je jich tu spousta.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jana
|2. 2. 2017 10:32
Krystalový. Popravdě, u nás doma práškový nemáme už hodně let. Používáme jen třtinový, i do receptů, kde je uveden práškový. A zatím s tím nebyl problém. Jen jednou jsem opravdu potřebovala práškový, tak jsem si ten třtinový rozemlela v robotu. Ale u receptů, kde se šlehá vejce s cukrem, je vždy myšlen krystalový cukr.
Andrea
|14. 1. 2016 20:38
nepečiem často tak prepáčte túto otázku ale cukor kryštálový alebo práškový ďakujem :-[
Andrea
|14. 1. 2016 20:38
nepečiem často tak prepáčte túto otázku ale cukor kryštálový alebo práškový ďakujem :-[
Skvele rezy! Piskoty jsem namacela stridave do kavy a do rumu, na krem jsem pouzila maslo. Povrch jsem pocakala cokoladovou polevou. Cim jsou rezy ulezelejsi, tim jsou lahodnejsi. Doporucuji a velmi dekuji za recept.
Veronika
|27. 9. 2013 16:20
Velmi děkuji za tento recept. Doma velikánský úspěch. Dělám je každé návštěvě do měsíce cca 3x. Fakt mňamka :)
Tyhle rezy jsou uplne famozni. Kazdemu stacily jen dva kousky ale za chvilku si pridavali. Rezy je dobre delat den dopredu aby salko vice stuhlo a neteklo. Budu delat porad!
<3 Vrele doporucuji pro toho kdo ma rad sladke nebo pro deti!
Tip : Salko nemusite doma varit. Da sa kupit aj hotove Salko karamelove. (Billa). Je tuhe a ked ho zmiesate s 250 g masla, krem je husty a krasne stuhne.
Výborné, dávala jsem meruňkový džem a bylo to vynikající. Piškoty jen do rumu. A neměla jsem čokoládu na posypání, tak mi posloužilo granko - na chuti to rozhodně neubralo. Korpus je krásně vláčný, žádná suchá dusivá buchta. ;-)
Eva Skálová
|29. 5. 2010 16:11
Mému krému se taky nechtělo moc tuhnout, tak jsem uvařila ještě ze čtvrt litru mléka tužší pudink a nastavila krém pudinkem. Marmeládu jsem dala meruňkovou a příště mezi piškoty dám ještě kousky kompotovaných meruněk. Jedničkami od naší rodiny jsme těmto řezům pomohli zase mezi první stovku, protože určitě stojí za povšimnutí.
Dáša Benešová
|18. 5. 2010 22:14
řezy jsem dělala,byly výborné,jen mě ani trochu neztuhl krém,dala jsem salko se zlatou hanou,jak je v receptu a nic,příště dám máslo a snad to bude lepší
venyss venyss
|2. 5. 2010 10:53
Mám vyzkoušeno, jsou výborné,jen na ty piškoty jsem vypatlala asi čtvrtku rumu,ale to teda byla dobrota! Děti to sice nechtěli,ale dospělý si pochutnali :-).1.
marie rusnokova
|27. 4. 2010 08:08
Řezy jsou moc dobré,trošičku jsem je vylepšila,dala jsem na namáčené piškoty nakrájený banán-suprová chuť.
Mirka Kalousová
|22. 4. 2010 12:36
O víkendu jsem tyto řezy upekla. Celá rodina si pochutnala. Byly výborné, dobrá chuť, vláčné, super.
Maruška *
|10. 2. 2010 14:39
Přidávám jenom malou zkušenost :))) Pokud namáčím piškoty do rumu, dávám na 1 dcl rumu asi 1 dcl černého čaje, příp vody a 1 - 2 kávové lřičky moučkového cukru. Podle potřeby připravím požadované množství tekutiny.Každý piškot vždy celý ponořím do tekutiny a hned vyndám. Zůstane tak akorát celý zvlhčený, ale ne rozmočený. Prokládám tak krém u řezů nebo dortu.Tyto řezy jsem sice ještě nepekla, ale určitě je při vhodné příležitosti vyzkouším, vypadají velice zajímavě.
Anna Vobroučková
|11. 5. 2009 16:33
ještě doplním místo tuku je dobré máslo
Anna Vobroučková
|11. 5. 2009 16:32
Dělala jsem tyto řezy na oslavu,všem chutnaly,dostala jsem pochvalu i od sestry cuktářky,piškoty jsem máčela jen do rumu a mermeládu jsem použila malinovorybízovou domácí.dávám 1
Zuzana Šindlerová
|9. 3. 2009 12:06
Výborný moučník, vypadá pracný, ale vůbec není, piškoty jsem namáčela na střídačku do rumu a kávy, opravdu vynikající. Děkuji a dávám !
Vava -
|22. 9. 2008 00:23
Dvě sklenky mouky, každá o objemu 200 ml.
Andrea Manová
|20. 9. 2008 16:03
Jedna sklenice o objemu 200ml nebo 2 sklenice o objemu 200ml?
Romana Vohradníková
|11. 2. 2008 16:57
O víkendu jsem vyzkoušela a měla jsem s nimi obrovský úspěch. Opravdu super, dávám jedničku s hvězdičkou!!!
Hana Valentová
|10. 2. 2008 14:43
Piškoty jsem namáčelado rumu a spotřebovala jsem snad půl litra, je to dobrota, akorát doporučuju jeden piškot do rumu a jeden třeba do kávy a do krému určitě ne Heru, ale máslo. Vrch jsem posypala strouhanou čokoládou.
Klára Keselyova
|2. 2. 2008 14:33
Na tieto rezy, bez tých piškót dávam na hrubo pokrájané a na sucho opečené vlašské orechy. Je to veľmi dobré skúste.