V hrnci ideálně s nepřilnavou povrchovou úpravou si připravte karamel na polití. Smíchejte cukr, med a máslo a nechte rozpustit. Vařte na mírném plameni několik minut za stálého míchání. Odstavte z ohně a vmíchejte smetanu. Nechte vychladnout. (Zbylý je vhodný na palačinky či wafle.)
Vyložte pečící formu (nejlépe čtvercovou 20x20cm) pečícím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s cukrem, vanilkou a rozpuštěným máslem. Zpracujte prsty a natlačte na dno formy v rovnoměrné vrstvě. Dobře upěchujte. Pečte asi 7 minut na 180°C.
3
Na náplň smíchejte v robotu s nástavcem na hnětení těsta tvaroh, smetanu/jogurt a vanilkový extrakt. Směs by měla být jen lehce našlehaná, ale hlavně hladká. Pak přidejte mouku a pořádně smíchejte. Po jednom přidávejte vejce a promíchejte. V této fázi nechcete "přešlehat", aby se nenafoukl a nepopraskal. Vmíchejte karamel.
Nalijte náplň do upečené sušenkové krusty. Pečte asi 45 minut na 170°C, nebo dokud střed nebude ztuhlý (stačí píchnout špejlí). Nechte vychladnout, pak ho ještě dejte ideálně na noc do lednice.
5
Těsně před podáváním polijte karamelem. Můžete zlehka posypat hrubozrnnou solí.
Hlavní surovina karamelu je cukr. Cheesecake obecně se moc nesladí (obecně dodržuju 1 lžíci cukru na 250g náplně), ale pokud je karamelový, tak z podstaty věci sladší bude. Nikde není napsané, že musíte použít všechen karamel z uvedeného množství surovin do tohoto receptu. Ale poměr surovin pro výrobu uvedeného karamelu bych neměnila, nemuselo by se vám to podařit