• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Karamelová omáčka (poleva)
Napište svůj komentář k receptu

Karamelová omáčka (poleva)

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Karamelová omáčka (poleva)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • máslo
    • cukr krystal nebo krupice (dle mě je moučka nevhodná) a voda, dále se dá použít mléko, smetana ke šlehání nebo i

Postup přípravy receptu

1
U postupu záleží na tom zda používáme vodu nebo mléko či smetanu.
2
Postup s vodou: do kastrolku dáme cukr (pro snadnější tavení přidáváme trošku másla) a dáme na přívod tepla. Ihned si dáme do rychlovarné konvice vařit vodu a pomalu začneme s cukrem míchat, aby se nám barvil rovnoměrně. Pokud použijeme máslo, vznikne nám hustá kaše, kterou je také nutno míchat. V každém případě směska začne po chvilce vaření hnědnout. Ve chvíli, kdy je směs světlounce hnědá, odstavíme ze zdroje tepla a velmi opatrně začneme po trošinkách přilévat horkou vodu. POZOR BUDE TO PRSKAT!!!
3
Když se to vyprská, tak směs promícháme vařečkou. V tuto chvíli musí být omáčka řidší, po vystydnutí má konzistenci medu. Samozřejmě pokud máte omáčku moc hustou, tak ji můžete rozředit, případně pokud se vám po důkladném vychladnutí zdá řídká, můžete ji ještě povařit, čímž se zahustí, ale jen velmi opatrně, aby jsme ji nespálili. Pokud je omáčka nahořklá, tak jsme cukr tavili příliš dlouho.
4
Postup se smetanou: je vlastně prakticky stejný jako u postupu s vodou, jen s tím rozdílem, že nejdříve dáme vařit smetanu či mléko a teprve když už je smetana teplá až horká, tak dáme tavit cukr do vysoké nádoby, jinak je postup stejný.
5
POZOR: NIKDY NELEJTE STUDENOU SMETANU ČI VODU DO ROZPÁLENÉHO KARAMELU, MOHLO BY SE STÁT ŽE VLIVEM VÝSOKÉHO ROZDÍLU TEPLOT KARAMEL VYSTŘÍKNE VEN Z HRNCE. Pokud děláte omáčku ze smetany ke šlehání a uděláte ji řídkou, můžete ji po důkladném vychlazení nejlépe 24 hodin v lednici vyšlehat a máte karamelovou šlehačku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Barevná karamelová lízátka

Barevná karamelová lízátka

Karamelová kolečka bez lepku

Karamelová kolečka bez lepku

Mocca poleva

Mocca poleva

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jmuell1 | 3. 8. 2013 20:51

    Přiznávám, že jsem to dělala "od oka". ;-) Ale potože jsem pos... (bázlivá), tak udělám karamel, odstavím ho, a když je skoro studený, přilévám mléko. Pak dám zpět na plotnu a vařím na malý stupeň tak dlouho, dokud se karamel zcela nerozpustí. Typ pro ty, co se bojí prskání karamelu. ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Ostatní Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečené těstoviny se špenátem

Zapečené těstoviny se špenátem

Volské topinky

Volské topinky

Bábovka bez vajec

Bábovka bez vajec

Pracny - recept po babičce

Pracny - recept po babičce

Hummus II.

Hummus II.

Úterní salát s rukolou

Úterní salát s rukolou

Celerové karbanátky (sekaná)

Celerové karbanátky (sekaná)

České kuře pečené

České kuře pečené

Babičky škvarkoví šneci

Babičky škvarkoví šneci

Doporučujeme

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

277
Křupavé bramboráky se zelným salátem
Křupavé bramboráky se…
99
Závitky s mletým masem ve špekové omáčce
Závitky s mletým masem…
93
Výborná pizza
Výborná pizza
87
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
76
Jednoduchá brokolicová polévka
Jednoduchá brokolicová…

Zajímavé články

7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
AHA.cz Bagárová sklidila posměch! Zpěvačka pobavila starou fotkou

Bagárová sklidila posměch! Zpěvačka pobavila starou fotkou

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Carmen Mayerová vypadá v 81 letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Carmen Mayerová vypadá v 81 letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Ženy.cz Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Blesk.cz Honzi Michálek v Love Islandu: Ex Alagii propagoval Čínu

Honzi Michálek v Love Islandu: Ex Alagii propagoval Čínu

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

  • Recepty.cz
  • Karamelová omáčka (poleva)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact