Nasucho opražíme cukr na karamel (pozor na přepálení) a pak vlijeme šlehačku (v nouzi stačí mléko) a silnou kávu. Pozor prská! Utvoří se jeden velký škraloup, který je třeba trpělivě rozvařit. Poté vmícháme vanilinový cukr a máslo. A pak už jen vaříme za stálého míchání přibližně 15-20 minut, dokud směs nezhoustne tak (odpaří se voda), aby vznikla hustá masa. Tu nalijeme na předem vymazaný keramický tác a necháme tuhnout.
2
Dokud je hmota ještě trochu horká a měkká, naznačíme do ní nožem kostičky. Až úplně ztuhne, karamel podle rýh rozlámeme na kostičky.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jana Tichá
|26. 5. 2005 10:32
Karamelky mají vynikající chuť. Jsou tvrdé jako lízátko, což mají být, jinak by nešly rozlámat. Na naznačování rýh se mi osvědčilo kolečko na krájení pizzy.Nebylo by možná špatné do hmoty přidat nasekané oříšky. A také mě při vaření napadlo, že pokud necháme vodu odpařit jen zčásti, což průběžně zkouším kápnutím karamelu na talířek, vznikne krásná poleva na poháry a zmrzlinu. Při konečném vaření mějte trpělivost. Nakonec to přestane mít tmavý vodový vzhled a dostane to mléčné zbarvení a pořádně to zhoustne. Dobrou chuť!