Výborná karamelizovaná rajčata nakládaná s plátky česneku a voňavým tymiánem v olivovém oleji. Výsledná pochoutka má širokou škálu využití - můžete si ji dát k těstovinám, do salátů nebo třeba jen tak s pečivem.
Rajčata pokrájejte na poloviny, rozložte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte polovinu snítek tymiánu a zasypte cukrem. Dejte do trouby předehřáté na 160 °C, asi na 2 hodiny. Rajčata díky cukru zkaramelizují.
Česnek oloupejte a pokrájejte na plátky. Do sklenic naskládejte rajčata, prokládejte je česnekem a zbylými větvičkami tymiánu. Nakonec je zalijte olivovým olejem tak, aby byl obsah sklenice ponořený. Uzavřete a uchovejte v chladu.
Šťavnatá a příjemně nasládlá rajčata se skvěle hodí do salátů a sendvičů. Přidat je můžete do burgerů, skvělá jsou jen tak na chlebu s čerstvým sýrem. Když je rozmixujete, máte skvělou omáčku k těstovinám nebo k masu.