Nejprve uděláme karamel - rozpustíme máslo s cukrem, pak postupně přidáváme šlehačku pokojové teploty a půlku oleje. Přivedeme k varu, až pokum se všechen karamel nerozpustí. Necháme zchladit.
2
Bílky vyšleháme na sníh, přidáme vanilku a žloutky, pak postupně přiléváme zbytek oleje, karamel a Baileys. Mouku smícháme s karamelovým pudinkem a kypřícím práškem a opatrně vmícháme k tekuté hmotě. Pečeme v elektrické troubě vyhřáté na 200 °C 10 min., dopékáme 45 min. na 180 °C.
3
Bábovka je velice voňavá a hebká, možné vylepšit mandlemi nebo rozinkami.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jitka Bublová
|26. 9. 2007 13:37
Tak jsem bábovku vyzkoušela s mírnými úpravami - místo Baileys (jednak jsem ho neměla, jednak mi to fakt přišlo trochu drahé) jsem dala vaječný koňak. Množství oleje jsem snížila na polovinu (už je tam máslo a šlehačka), jinak podle receptu. A výsledek fakt super. Bábovka byla voňavá a chuťově výborná. Příště zkusím místo koňaku dát mléko s trochou cukru a rumu, myslím, že na chuti se to moc neprojeví (když už není to pravé Baileys) a možná přidat malou lžičku Nescafé. Vřele doporučuji k vyzkoušení, hodnotím 1.
Jitka Bublová
|19. 9. 2007 14:07
Myslím, že se recept dá v pohodě trošku upravit kvůli financím - Baileys nahradit nepravým nebo vaječným koňakem, i když s pravým Baileys by to bylo určitě lepší, ale co se dá dělat. Určitě ten recept vyzkouším, vypadá výborně :-)
Hela -
|10. 9. 2007 14:08
No taky mi to připadá jako bábovka pro milionáře. Ale můžete si vyrobit "nepravé" Baileys (ve vyhledávači 2 recepty.) Nebo můžete nahradit vaječným likérem. Když si zdáte do vyhledávače slova VAJEČN tak vám vyjede asi 20 receptů na řezy, bábovky a dorty s vaječným likérem. Něco jsem vyzkoušela a bylo to výborné
Květa
|10. 9. 2007 11:19
ach jo, moc hezký recept, jen ten Baileys mi tam příjde škoda a navíc je dost drahý. Kdyby tak šel nečím nahradit, hned peču. Nemáte někdo jiný nápad?