plátek
vepřové maso
-větší plátky nebo kapsy z krkovice, karé nebo kýty
1
ks
ostravská klobása
nebo papriková...
0,50
sklenice
kysané zelí
cibule
sůl
pepř mletý
drcený kmín
mletá sladká paprika
sádlo
nebo olej
vývar
dle potřeby
hladká mouka
nebo jíška
smetana
- není nutná
Postup přípravy receptu
1
Na sádle či oleji osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i kapsy nebo roládky z masa. Maso otáčíme, aby se nám osmažilo po celém povrchu.
2
Kapsy: silnější plátky masa prokrojíme, ale nedokrojíme, opatrně naklepeme, osolíme, opepříme a pokmínujeme. Na roládky použijeme silnější plátky, které přes fólii rozklepeme do většího plátku, osolíme...
3
Připravené maso naplníme podélně rozkrojenou klobásou a vymačkaným kysaným zelím. Kdo chce, může přidat i plátky česneku. Kapsy uzavřeme a kraje k sobě sklepneme paličkou, roládky pevně zavineme. Nití nebo jehlicemi maso zpevníme, aby se při smažení a dušení neotevřelo.
4
Po osmažení masa přidáme do výpeku krátce zpěnit papriku, přilijeme vývar (2,5 dl) a dusíme téměř doměkka. Do omáčky přidáme cca hrst překrájeného zelí a dovaříme doměkka.
5
Roládky nebo kapsy vyndáme stranou (sundáme nitě nebo vyndáme jehlice) a omáčku zahustíme záklechtkou nebo jíškou a dle potřeby můžeme přilít vývar. Dochutíme, je-li třeba, solí, pepřem a necháme krátce provařit. Kdo rád smetanové omáčky, může zjemnit smetanou ke šlehání (1 dl) nebo na talíři dozdobit kopečkem zakysané smetany pokojové teploty.