Vykuchaného a očištěného kapra (POZOR! Kůži ponechat! Pokud ponecháváte i hlavu, je dobré odstranit žábra!) omyjeme, kůži několikrát příčně (na obou stranách kapra) nařízneme a potřeme směsí ze dvou stroužků lisovaného česneku a 1/2 lžičky soli. Takto upraveného kapra položíme na špejlemi (dřívky, jídelními hůlkami - co je proste po ruce, aby se nám kapr nelepil ke dnu) vyložený pekáč. Kapra polejeme olejem a zálivkou, kterou připravíme se zbytku prolisovaného česneku, octu, vody, mouky, petrželky, papriky - dosolíme, opepříme podle chuti (hlavně dobře promíchat). Dáme péct do trouby, během pečení podléváme výpekem. Pečeme do zlatova (zhruba hodinku při 200 °C). Česnek - beli luk nebo taky češnjak
Takto upravený kapr byl moc chutný, děkuji autorovi i za podrobný popis přípravy. Bála jsem se, že česnek zhořkne, ale nestalo se, opravdu moc dobré. Pokud chcete někdo na Vánoce kapra a ne klasicky smaženého v trojobalu, doporučuji. Jenom výpek se mi neudělal, podlévala jsem vodou.