kg
kaštany
(jedlé, upečené a zbavené vnější slupky)
500
g
cukr krupice
1
ks
vanilkový lusk
Postup přípravy receptu
1
Dejte do velkého hrnce vařit vodu a trochu ji osolte. Kaštany vsypte do hrnce a vařte asi 20 minut. Pak stáhněte hrnec z ohně a kaštany v něm ještě 5 minut ponechte. Po jednom je vyndavejte pomocí děrované naběračky a stahujte tenkou vnitřní slupku, až získáte zcela čisté jádro. Loupejte opatně, uvařené kaštany jsou křehké.
2
Oloupané vkládejte do velké, široké nejlépe ocelové pánve s vyššími stěnami nebo do širokého kastrolu (lépe se s nimi pracuje, když jsou v jedné vrstvě). V jiném hrnci smíchejte cukr se stejným množstvím vody a nechte na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Vložte vanilku a vařte dále, až sirup trochu zhoustne. Přelijte jím kaštany v pánvi a na velmi mírném plameni vařte ještě půl hodiny. Vypněte plamen a kaštany nechte ještě 10 minut stát v sirupu.
3
Chcete-li je balit jako dárek, tak je po jednom vyjměte a nechte oschnout na talíři. Pokud je budete ihned podávat, nejlepší jsou se šlehačkou, zakápnuté trochou brandy nebo přelité sirupem, ve kterém se vařily.