g
vepřový bůček
bez kůže a kosti, středně prorostlý
100
g
uzený špek
2
ks
vejce
2
ks
rohlík
starší
3
stroužek
česnek
dle chuti, cca
1
ks
cibule
sůl
majoránka
nebo tymián dle chuti
nové koření
dle chuti
pepř mletý
dle chuti
smetana ke šlehání
na rohlíky
sádlo
nebo olej
Postup přípravy receptu
1
Kančí maso očistíme, odblaníme a pomeleme společně se středně prorostlým vepřovým bůčkem.
2
Maso melu dvakrát, podle rady starého dobrého kamaráda, kterého se už pro vás, bohužel nemohu zeptat, jaký to mělo a má důvod, ale řekl bych, že jde o jemnost směsi.
3
Do druhého mletí přidám pomlít i česnek s cibulí, smetanou navlhčené starší rohlíky, uzený špek nebo slaninu bez kůže.
4
Vše v míse dochutím dle chuti pepřem, solí, novým kořením a buď majoránkou nebo tymiánem dle vlastní chuti.
5
Ze směsi můžeme mokrou rukou vytvarovat šišku, ze které důkladně "vyženeme" vzduch, aby nám při pečení na 190 stupňů v předehřáté troubě, v pekáčku s kouskem sádla nepraskla - nejprve pečeme 35-40 minut zakrytou, pak podlijeme a dopékáme za občasného podlití a přelití výpekem dozlatova.
6
Nebo ze směsi vytvoříme placičky - karbanátky, které buď smažíme v rozpáleném sádle nebo na oleji dozlatova z obou stran, případně je můžeme i péct v předehřáté troubě na plechu se sádlem či olejem, na 200 stupňů, taktéž dozlatova, kdy je během pečení jednou obrátíme.
7
Podáváme s bramborovou přílohou nebo chlebem, zeleninou nebo zeleninovými saláty, hořčicí, okurkou, vychlazeným pivem...