Na pánvi bez tuku necháme zkaramelizovat 75 g cukru do světlehněda. Za stálého míchání zalijeme karamel zahřátým mlékem a při mírné teplotě asi 2 minuty vaříme. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, zbylý cukr, sůl a vanilkový cukr. Přidáme změklé máslo a elektrickými metlami šleháme. Potom do směsi přilijeme karamelové mléko, vše zpracujeme na krémovité těsto, do kterého nakonec vmícháme celá jádra vlašských ořechů. Naskládáme na sebe vždy 4-5 pečících košíčků. Polévkovou lžící nabíráme těsto a košíčky jím do 2/3 naplníme. Rozložíme je na plech a v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) pečeme zhruba 30 minut. Upečené bochánky necháme na mřížce vychladnout a pak je poprášíme moučkovým cukrem.
taky jsem pekla na míň stupňů, ale jinak se moc povedly. Měly úspěch i u manžela a ten na sladké moc není ;-)
niobe nightingale
|6. 8. 2009 10:16
Uf, no tak to věřím, že se vám trochu přichytily - já na 200°C peču tak možná maso nebo zapékám těstoviny, ale na sladké pečení většinou volím teplotu v rozmezí 150°C až 170°C maximálně. Ale jak víme - každá trouba si žádá něco jiného ;o) Jinak tyhle muffiny jsem už taky zkoušela a měly veliký úspěch... Pekla jsem v jednom papírovém košíčku vloženém do nerez formičky na košíčky (spíš teda košíky) XD
Eva J.
|5. 8. 2009 10:02
Tak na 200°C se mi zespoda trochu připálily a nahoře byly světlé, příště zkusím nižší teplotu, jinak měly úspěch :)
Olga
|24. 2. 2008 10:16
Keď si kúpite košíčky , ktoré sú určené na muffiny, tak nepotrebujete dávať väčší počet košíčkov, dobre sa v nich pečie a držia tvar.Mám skúsenosť.
Hela -
|23. 2. 2008 19:10
Více papírových košíčků na jednu porci se používá proto, že samotný košíček by při nabývání pečiva neudržel tvar. Dají se ale použít (pokud máte) kovové košíčky, do kterého vložíte 1 papírový košíček, ve kterém pak mufiny pečete i podáváte. Ušetříte si spoustu práce.
Hela -
|23. 2. 2008 19:06
Michaelo, nedávno jsme karamel řešili v diskuzi. Zadejte si do vyhledávače karamel , označte diskuzi a tam se vše dovíte. Jinak pokud se míchání karamelu bojíte, tak pokud ho děláte v kastrolku nebo na pánvi se silným dnem, menší množství a na mírném ohni, michat nemusíte. Jen ho musíte kontrolovat, na okrajích se rozpouští víc a nesmí černat- pak je na vyhození. Takže až kolem stěn uvidíte hnědaný odstín, radši od něj neodcházejte a když už bude jen uprostřed vrstva cukru, zalejte ho horkou vodou nebo mlékem - opatrně, protože prská a pomalu ho mírným varem vařte (při prudkém varu by se vám vyvařil). Pokud byste ty vaše "cucky" zalila vodou a nechala do druhého dne, našla byste v kastrolu karamelovou vodu, cucky by se sami rozpustily. Takže stačí si "karamelové mléko" vyrobit v předstihu.
Michaela Reiterová
|23. 2. 2008 17:52
Zkoušela jsem tento recept z jiného zdroje a ač byly muffiny opravdu výborné, přiznám se, že jsem hrozně zápasila s karamelem. Poprosím o radu - při karamelizování, míchat či nemíchat, plotýnku naplno či mírně? Vyšly mi z něho cucky a do těsta šla jen přecezená část. Děkuji!
Isabel
|18. 2. 2007 10:03
skusala som, ale viac mi chutili tie jablkove, tieto boli na druhy den dost suche napriek tomu ze som ich po vychladnuti zabalila do igelitu :( ale dala som menej orechov tak mozno to bolo v tom...
zuzi
|8. 11. 2006 12:15
Nevedela jsem co s vejci... Tak jsem je nakonec pridala do mouky. A meli jste je taky tak tvrde na povrchu? Nebo jsem to nejak zmastila?
mnamka
|8. 8. 2006 21:36
mnam mnam mnam ..strasne moc dobre ale delam to vschno jeste jedenkrat toho vseho abych toho mela vic 15 je pro nas malo je to hned snezene jak jim to chutna ..doporucuji vsem ja tam nasekavam mlecnou cokoladu na male kousicky a prodam to do testa a ty orechy take nasekam ..tak dobrou chut
Xym
|14. 3. 2005 15:49
vyborne! len miesto orechov som dala nasekanu varovu cokoladu ...
Blanka
|13. 7. 2004 14:17
Zkoušela jsem a byly vynikající ! Akorát ořechy jsem nasekala.