• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kaldoun
Napište svůj komentář k receptu

Kaldoun

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 18
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kaldoun
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • drůbky husí, kachní nebo králičí
    • drůbeží maso (kousky, mohou být i kosti)
    • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
    • petržel
    • cibule
    • majoránka
    • česnek
    • sůl
    • pepř mletý
    • polévkové koření
  • Jíška
    • sádlo
    • hrubá mouka
  • Zavářka
    • játrové knedlíčky
    • flíčky

Postup přípravy receptu

1
Drůbky a maso dáme vařit, osolíme a opepříme, vaříme velmi pomalu. Když je maso skoro měkké, přidáme zeleninu a cibuli. Opět chvíli vaříme.
2
Uvařenou polévku scedíme (maso ani zeleninu nevyhazujeme). Do vývaru vložíme jíšku, po zavaření játrové knedlíčky a naposledy fleky (doma dělané nemají chybu).
3
Poté, co se polévka přestane vařit, ochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou a polévkovým kořením. Dochutíme podle chuti solí a pepřem.
4
Odložené maso nakrájíme na kousky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Vložíme do polévky při podávání.
5
Kdo nemá rád v polévce maso nebo zeleninu dávat si nemusí. Polévka je výborná i druhý den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kuřecí kaldoun - polévka

Kuřecí kaldoun - polévka

Králičí jíšková polévka - kaldoun

Králičí jíšková polévka - kaldoun

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • michal m. | 8. 9. 2012 19:01

    ano, výborná polevka,čas od času ji vařim v restauraci kde pracuji a zakazníci vracejí vylízané talíře,ja jen zeleninu nestruham,ale mixuji,všem přeji dobrou chut. <:-)

  • Mila Tischer | 15. 5. 2012 17:57

    Tuhle polivku mi kdysi udelala kamoska. Strasne mi chutnala, dala mi recept, dodnes jsem ji za tenhle recept vdecna, protoze tuhle polivku mame strasne radi, varime jen z kachnich nebo husich drubku i s muskatovym oriskem, ten tomu dava opravdu nenahraditelny smrnc. Touhle polivkou jsem si i ziskala nemeckou tchyni, ktera i kdyz vyborne vari a zna rakouskou a bavorskou kuchyni, tuhle polivku neznala, a taky ji strasne chutnala, takze ted tvrdi, ze ceska kuchyne je jedinecna!

  • Habka | 21. 10. 2010 18:04

    Je to dobrota.

  • recepty73
    recepty73 | 17. 10. 2010 16:43

    1*

  • Handula Lehovcová | 7. 5. 2010 17:02

    Jde to z jakékoli drůbeže, vaří se skelety, maso, kdo má rád tučnější dává maso i s kůží. Česnek a majoránka polévce dávají specifickou chuť, polévkové koření zase není tak nutné. Je to výborná polévka a chutná nejlépe druhý den, ale to užjí moc nezbude.

  • Pája S | 9. 4. 2010 20:01

    Dani,jasně že šlo.Použij jakýkoli vývar a drůbky.Podle toho se změní chuť polévky.Já dělávám kaldon,jak říkáme u nás ,bez česneku a majoránky,zato dávám muškátový květ (opatrně)a pepř a sůl.Změna chuti podle duhu drůbků je znát,ale je skvělá vždy.Pokud dáváš ochucovadla jako je masox a magi ,tak ta chuť není až tolik zásadní.Je pořád stejná.Raději dej libeček.;-)

  • Daniella O. | 8. 4. 2010 20:37

    Nikdy jsem tuto polevku nejedla, proto se ptam, z kruty by to neslo? Jak moc zmeni chut vyvar z kralika nebo husy?

  • recepty 73 | 5. 4. 2010 19:10

    U nás říkáme polévce kaldón-asi špatně :-),ale na chuti to neubere :-).Maso nedávám,jen játrové kuličky a je to nejoblíbenější polévka nás všech.Na velikonočním stole proto nechyběla.Posílám jedničku s * a foto.Jiří

  • Hana Srnová | 31. 12. 2007 10:23

    Děkuji za připomenutí receptu, kaldoun vařívala prababička. Výborná polévka, kombinace domácích magronek a játrových knedlíčků nemá chybu. Dávám za 1.

  • Eda | 17. 12. 2007 12:18

    Vážení příznivci kaldounu,opět nastává naše chvíle výroby a pojídání pochoutky jménem kaldoun.Dobrou chuť!

  • Anonym | 9. 11. 2007 17:07

    Jak jsem se dověděl od své matky které je 87 let,tak prý se tako polévka vařila hlavně oblasti Všetat.Eduard

  • Hanka | 12. 12. 2006 23:02

    Těm těstovinovým trubičkám babička říkávala magronky a byly to vlastně flíčky ohýbané přes vařečku, já si to zjednodušuji a dávám jen ty flíčky.

  • Eduard | 12. 12. 2006 18:02

    Tato polévka je u nás pouze na Štědrý den tady sváteční - s játrovými knedlíčky a domácí nudle se nakrájí na čtverečky a přes struhadlo se vytvoří trubičky.Váří se velký hrnec protože všem chutná i další dny.I u nás patří do rodiné tradice .

  • kristina Roubalová | 12. 12. 2006 10:14

    kaldou je oblébené jídlo v naší rodině tradované od prababičky, takže z předminulého století. Jíme ho coby hlavní jídlo, do kterého je ještě přidá muškátový oříšek, uvaří květák a hlavně spousta strouhankových kulatých knedlíčků-(strouhanka, vejce a mléko). Chutná již 4. generaci.

  • Hanka | 4. 12. 2006 20:38

    Mám tento recept od své babičky a ta zase od své, dědí se u nás z generace na generaci. Tato polévka je u nás jako sváteční a proto se připravuje právě o vánocích.

  • František Pazdera | 4. 12. 2006 16:19

    ano, výborná polévka, lze připravit i jako omáčku s kousky drůbků a zelenou petrželkou, stačí víc zahustit. ¨Také u nás byla jasná varianta s muškátovým oříškem.

  • Lucie | 4. 12. 2006 15:58

    Kaldoun je v naší rodině velmi oblíbená polévka, vždy jsme ho ale dělali buď ze slepice nebo z domácích holoubat. Nepoužíváme ovšem játrové knedlčky, ale domácí nudle, nedáváme česnek ani majoránku, ale muškátový oříšek, ten dodává bílým polévkám nádhernou vůni i chuť.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Drůbeží maso Drůbky Flíčky Hrubá mouka Játrové knedlíčky Kořenová zelenina Majoránka Pepř mletý Petržel Polévkové koření Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka ze sardinek

Pomazánka ze sardinek

Hermelínové brambory

Hermelínové brambory

Výborná omáčka na špagetky

Výborná omáčka na špagetky

Pikantní segedínek

Pikantní segedínek

Banánové řezy

Banánové řezy

Kuře na nivě

Kuře na nivě

Zeleninové kari

Zeleninové kari

Oříškovo-nugátová roláda

Oříškovo-nugátová roláda

Mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny

Doporučujeme

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

103
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …
56
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
52
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
42
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
34
Domácí jablečný závin (štrůdl)
Domácí jablečný závin …

Zajímavé články

Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého favorita a přivítejte léto se sladkou noblesou
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého…
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré a bez kalorií!
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
AHA.cz Janda manželku udeřil pěstí: Opravdu nerad, mám z toho  strach

Janda manželku udeřil pěstí: Opravdu nerad, mám z toho strach

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Synové našich idolů! Víte, kterým slavným otcům se narodili tihle fešáci?

Synové našich idolů! Víte, kterým slavným otcům se narodili tihle fešáci?

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Pavlína z MasterChefa porodila: Je to holčička!

Pavlína z MasterChefa porodila: Je to holčička!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo si v životě polepší a koho zradí dobrý přítel?

Horoskop na další týden: Kdo si v životě polepší a koho zradí dobrý přítel?

Další doporučené recepty:

Kakaový korpus / bábovka z remosky
Kakaový korpus / bábovka z remosky
Kakaový ovocný chlebíček
Kakaový ovocný chlebíček
Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Kalifornské ořechové muffinky
Kalifornské ořechové muffinky
Kalifornský salát
Kalifornský salát
  • Recepty.cz
  • Kaldoun
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact