• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Kaldoun
Napište svůj komentář k receptu

Kaldoun

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 18
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kaldoun
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • drůbky husí, kachní nebo králičí
    • drůbeží maso (kousky, mohou být i kosti)
    • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
    • petržel
    • cibule
    • majoránka
    • česnek
    • sůl
    • pepř mletý
    • polévkové koření
  • Jíška
    • sádlo
    • hrubá mouka
  • Zavářka
    • játrové knedlíčky
    • flíčky

Postup přípravy receptu

1
Drůbky a maso dáme vařit, osolíme a opepříme, vaříme velmi pomalu. Když je maso skoro měkké, přidáme zeleninu a cibuli. Opět chvíli vaříme.
2
Uvařenou polévku scedíme (maso ani zeleninu nevyhazujeme). Do vývaru vložíme jíšku, po zavaření játrové knedlíčky a naposledy fleky (doma dělané nemají chybu).
3
Poté, co se polévka přestane vařit, ochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou a polévkovým kořením. Dochutíme podle chuti solí a pepřem.
4
Odložené maso nakrájíme na kousky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Vložíme do polévky při podávání.
5
Kdo nemá rád v polévce maso nebo zeleninu dávat si nemusí. Polévka je výborná i druhý den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kuřecí kaldoun - polévka

Kuřecí kaldoun - polévka

Králičí jíšková polévka - kaldoun

Králičí jíšková polévka - kaldoun

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • michal m. | 8. 9. 2012 19:01

    ano, výborná polevka,čas od času ji vařim v restauraci kde pracuji a zakazníci vracejí vylízané talíře,ja jen zeleninu nestruham,ale mixuji,všem přeji dobrou chut. <:-)

  • Mila Tischer | 15. 5. 2012 17:57

    Tuhle polivku mi kdysi udelala kamoska. Strasne mi chutnala, dala mi recept, dodnes jsem ji za tenhle recept vdecna, protoze tuhle polivku mame strasne radi, varime jen z kachnich nebo husich drubku i s muskatovym oriskem, ten tomu dava opravdu nenahraditelny smrnc. Touhle polivkou jsem si i ziskala nemeckou tchyni, ktera i kdyz vyborne vari a zna rakouskou a bavorskou kuchyni, tuhle polivku neznala, a taky ji strasne chutnala, takze ted tvrdi, ze ceska kuchyne je jedinecna!

  • Habka | 21. 10. 2010 18:04

    Je to dobrota.

  • recepty73
    recepty73 | 17. 10. 2010 16:43

    1*

  • Handula Lehovcová | 7. 5. 2010 17:02

    Jde to z jakékoli drůbeže, vaří se skelety, maso, kdo má rád tučnější dává maso i s kůží. Česnek a majoránka polévce dávají specifickou chuť, polévkové koření zase není tak nutné. Je to výborná polévka a chutná nejlépe druhý den, ale to užjí moc nezbude.

  • Pája S | 9. 4. 2010 20:01

    Dani,jasně že šlo.Použij jakýkoli vývar a drůbky.Podle toho se změní chuť polévky.Já dělávám kaldon,jak říkáme u nás ,bez česneku a majoránky,zato dávám muškátový květ (opatrně)a pepř a sůl.Změna chuti podle duhu drůbků je znát,ale je skvělá vždy.Pokud dáváš ochucovadla jako je masox a magi ,tak ta chuť není až tolik zásadní.Je pořád stejná.Raději dej libeček.;-)

  • Daniella O. | 8. 4. 2010 20:37

    Nikdy jsem tuto polevku nejedla, proto se ptam, z kruty by to neslo? Jak moc zmeni chut vyvar z kralika nebo husy?

  • recepty 73 | 5. 4. 2010 19:10

    U nás říkáme polévce kaldón-asi špatně :-),ale na chuti to neubere :-).Maso nedávám,jen játrové kuličky a je to nejoblíbenější polévka nás všech.Na velikonočním stole proto nechyběla.Posílám jedničku s * a foto.Jiří

  • Hana Srnová | 31. 12. 2007 10:23

    Děkuji za připomenutí receptu, kaldoun vařívala prababička. Výborná polévka, kombinace domácích magronek a játrových knedlíčků nemá chybu. Dávám za 1.

  • Eda | 17. 12. 2007 12:18

    Vážení příznivci kaldounu,opět nastává naše chvíle výroby a pojídání pochoutky jménem kaldoun.Dobrou chuť!

  • Anonym | 9. 11. 2007 17:07

    Jak jsem se dověděl od své matky které je 87 let,tak prý se tako polévka vařila hlavně oblasti Všetat.Eduard

  • Hanka | 12. 12. 2006 23:02

    Těm těstovinovým trubičkám babička říkávala magronky a byly to vlastně flíčky ohýbané přes vařečku, já si to zjednodušuji a dávám jen ty flíčky.

  • Eduard | 12. 12. 2006 18:02

    Tato polévka je u nás pouze na Štědrý den tady sváteční - s játrovými knedlíčky a domácí nudle se nakrájí na čtverečky a přes struhadlo se vytvoří trubičky.Váří se velký hrnec protože všem chutná i další dny.I u nás patří do rodiné tradice .

  • kristina Roubalová | 12. 12. 2006 10:14

    kaldou je oblébené jídlo v naší rodině tradované od prababičky, takže z předminulého století. Jíme ho coby hlavní jídlo, do kterého je ještě přidá muškátový oříšek, uvaří květák a hlavně spousta strouhankových kulatých knedlíčků-(strouhanka, vejce a mléko). Chutná již 4. generaci.

  • Hanka | 4. 12. 2006 20:38

    Mám tento recept od své babičky a ta zase od své, dědí se u nás z generace na generaci. Tato polévka je u nás jako sváteční a proto se připravuje právě o vánocích.

  • František Pazdera | 4. 12. 2006 16:19

    ano, výborná polévka, lze připravit i jako omáčku s kousky drůbků a zelenou petrželkou, stačí víc zahustit. ¨Také u nás byla jasná varianta s muškátovým oříškem.

  • Lucie | 4. 12. 2006 15:58

    Kaldoun je v naší rodině velmi oblíbená polévka, vždy jsme ho ale dělali buď ze slepice nebo z domácích holoubat. Nepoužíváme ovšem játrové knedlčky, ale domácí nudle, nedáváme česnek ani majoránku, ale muškátový oříšek, ten dodává bílým polévkám nádhernou vůni i chuť.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Drůbeží maso Drůbky Flíčky Hrubá mouka Játrové knedlíčky Kořenová zelenina Majoránka Pepř mletý Petržel Polévkové koření Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Salát z červené řepy s křenem

Salát z červené řepy s křenem

Xtý jogurtový koláč s ovocem a drobenkou

Xtý jogurtový koláč s ovocem a…

Jednoduchá ovocná bublanina

Jednoduchá ovocná bublanina

Beránek  hrnkový

Beránek hrnkový

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Zelňačka s maďarskou klobásou

Zelňačka s maďarskou klobásou

Super tenké těsto na pizzu

Super tenké těsto na pizzu

Hustá květáková polévka

Hustá květáková polévka

Buřtguláš trochu jinak

Buřtguláš trochu jinak

Doporučujeme

30 minut
Chřestový quiche

Chřestový quiche

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

169
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
137
Fežoáda
Fežoáda
110
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré
45
Rybí filé v těstíčku
Rybí filé v těstíčku
43
Ledové matcha latté
Ledové matcha latté

Zajímavé články

Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou, sněhovou čepicí i pro bezlepkáře
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou,…
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
AHA.cz Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Jiří Bartoška (†78): Tajemství jeho luxusního bytu! Myslel i na děti…

Jiří Bartoška (†78): Tajemství jeho luxusního bytu! Myslel i na děti…

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Další doporučené recepty:

Kakaový korpus / bábovka z remosky
Kakaový korpus / bábovka z remosky
Kakaový ovocný chlebíček
Kakaový ovocný chlebíček
Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Kalifornské ořechové muffinky
Kalifornské ořechové muffinky
Kalifornský salát
Kalifornský salát
  • Recepty.cz
  • Kaldoun
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact