Sušené ovoce nakrájejte na kostičky. V hrnci uveďte do varu 200 ml vody. Nakrájené ovoce, rozinky a máslo dejte do misky (obr. 1), zalijte vroucí vodou a směs promíchávejte tak dlouho, až se máslo rozpustí. Nechte vychladnout. Ořechy nahrubo nasekejte. Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Chlebíčkovou formu (délka 30 cm) vymažte máslem. Cukr, vejce a rum dejte do misky (obr. 2) a pomocí elektrických metel nebo ručně asi 4 minuty prošlehávejte, až bude směs napěněná. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, skořicí, kakakem, hřebíčkem a solí. Moučnou směs pak pomalu zašlehejte k vaječné, nakonec vmíchejte ořechy a sušené ovoce s máslem.
3
Pomocí lžíce nebo hlubší vařečky přesuňte těsto do formy (obr. 3) a povrch uhlaďte. Formou několikrát bouchněte o pracovní plochu, abyste vypudili vzduchové bubliny – těsto při pečení nepopraská. Vložte do trouby na střední příčku a pečte asi 60 minut.
4
Do upečeného chlebíčku vpíchněte párátko nebo špejli – pokud na ní neulpí vlhké drobty, je chlebíček dobře propečený. Vyjměte ho z trouby a nechte na mřížce ve formě chvíli chladnout. Pak chlebíček opatrně uvolněte ode stěn, vyklopte ho a nechte zcela vychladnout. Nakonec ho zabalte do alobalu, v chladu vám takto zabalený chlebíček vydrží tři týdny až měsíc.
5
----
6
Na tento chlebíček můžete samozřejmě využít jakékoli sušené ovoce – jablka, švestky, jahody… i různé druhy ořechů. Chlebíčku vysloveně prospěje i dvoudenní odležení v alobalu.