Z mouky, cukru, másla, mletých ořechů a kakaa vypracujeme těsto, které necháme přes noc v chladu proležet. Pokud se bude hodně drobit, můžeme přidat lžíci převařené vody.
2
Poté opět propracujeme a po částech na pomoučněném vále vyválíme plát o síle cca 3 mm, nejlépe přes folii, jelikož je těsto křehké a má snahu se při větších kusech trhat a lepit na váleček.
3
Z vyváleného těsta vykrajujeme ptáčky, polovinu musíme vykrájet zrcadlově (otočíme formičku), aby nám k sobě šli ptáčci lepit. Ptáčky dáváme na plech s pečícím papírem, kousek od sebe, aby se při pečení neslepily. Pečeme v předehřáté troubě na cca 160 stupňů, zhruba 12-15 minut.
4
Poté vyndáme z trouby a z plechu sundáme až po vychladnutí, aby se ptáčci nepolámali. Slepujeme k sobě krémem a zdobíme čokoládovou polevou a zdobením (viz foto).
5
Čokoládu necháme na ptáčcích v chladu zatuhnout, pak cukroví uschováme v krabičkách na chladném místě.
6
Krém: změklé máslo utřeme s cukry do bílé pěny, pak vmícháme citronovou kůru a šťávu, krémem naplníme cukrářský sáček a plníme cukroví. Můžeme natírat i nožem.
7
Z uvedeného množství upečeme cca 3-4 plechy ptáčků, které slepíme na poloviční množství.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Davídková
|5. 12. 2016 22:19
Dělala jsem hvězdy a květinky, máčela jsem je čokoládou a sypala zlatými perličkami. Luxusně vypadají i chutnají i když to nejsou ptáčci.
Žanda
|12. 11. 2016 21:39
Určitě je zkusíme, protože vypadají velmi pěkně a nic složitého než cukroví jaké děláme běžně o vánoce se to nejeví. Navíc kakaové máme nejradši <3 .
Jana Rejžková
|15. 10. 2016 14:52
Čekala jsem na vhodnou příležitost k vyzkoušení, protože jsem ve formičkách po babičce našla bohužel už po Velikonocích krásného kohoutka. Cukroví jsem pojala formou sušenek na oslavu synových narozenin a na tácech s čokoládovými cokkies se úžasně vyjímali a chutnali přímo božsky úplně všem.
Alena
|15. 10. 2016 13:15
Cukroví hodnotím spíše jako podprůměrné. Chuťově nic moc a co se pracnosti týče, asi bych ho musela péct jako poslední druh, jinak by mi vzalo veškerou chuť do dalšího pečení.