Mléko (pokojová teplota) nalijeme do hrnce a rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, vejce, vanilkový cukr, rum, kakao, mouku a vše dobře promícháme. Dle potřeby můžeme přidat trochu mléka či mouky. Hrnec zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout a kynout. Během kynutí (cca 30 minut) můžeme klidně ještě jednou pořádně promíchat, protože vehnáním vzduchu do těsta pomůžeme tomu, aby byly lívance nadýchanější a těsto nám opět brzy nabude.
2
Po nakynutí smažíme v rozpáleném lívanečníku s trochou oleje nebo na pánvi lívanečky dozlatova z obou stran. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
3
Podáváme s kakaovým tvarohem, marmeládou, skořicovým cukrem, šlehačkou, ovocem...
4
Kakaový tvaroh: kostku měkkého tvarohu vyšleháme s rovnou lžící kakaa a s cukrem dle chuti. Poté do tvarohu vmícháme ušlehanou smetanu ke šlehání a tvaroh s ní zjemníme.