Kachní prsa, která jsme nechali ohřát na pokojovou teplotu omyjeme, osušíme, kůži pokrájíme ostrým nožem na mřížku, osolíme a opepříme. Pánev bez tuku rozpálíme a kachní prsa na ni položíme kůží dolů a smažíme cca 6 minut, dozlatova, pak otočíme a smažíme dalších cca 5 minut, dle velikosti prsou. Pak prsa vyndáme, zabalíme do alobalu a uchováme v teple.
Z pánve si slijeme přebytečný tuk, ponecháme jen trošičku, na přípravu jablečné přílohy. Jablka oloupeme, pokrájíme na slabší měsíčky nebo kostky a dáme do rozehřáté pánve společně s hřebíčky, troškou čerstvě nastrouhané citronové kůry a špetkou skořice. Krátce osmažíme a až začnou jablíčka trošku zlátnout, přilijeme víno a bez přikrytí necháme šťávu zredukovat na sos. Je-li třeba, pokud jsme měli jablka nebo víno příliš kyselé, můžeme sos dosladit troškou medu nebo třtinového cukru.
3
Na talíře nandáme přílohu (brambory vařené, šťouchané nebo pyré), rozdělíme na ně jablečný sos i s jablíčky, ze kterých jsme vyndali hřebíčky, prsa vyndáme z alobalu, pokrájíme na plátky a položíme na jablečný sos.