brambory
- oloupané nebo dobře vykartáčkované a opláchnuté ve vodě
Postup přípravy receptu
1
Kachnu důkladně očistíme a den předem nasolíme uvnitř i na povrchu.
2
Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme dozlatova nasucho opéct do trouby nebo v pánvi.
3
Opečené rohlíky necháme zchladnout, nasypeme do mísy a zalijeme mlékem, případně silným (například uzeným) vývarem, který do rohlíků necháme vsáknout.
4
K rohlíkům přidáme drobně pokrájené maso a zeleninu, vejce, osolíme a okořeníme dle vlastní chuti a připravenou nádivkou naplníme kachnu, kterou jsme si z chladna vyndali tak jednu až dvě hodinky před plněním.
5
Na dno remosky o průměru cca 32 cm dáme na silnější kolečka pokrájenou větší cibuli, která nám zabrání přilepení kůže ke dnu remosky, na ni položíme kachnu, které jsme provázkem nebo jehlicemi uzavřeli otvor po naplní kachny, kachnu pokmínujeme, mírně podlijeme (cca 0,5 dl zatím stačí), zaklopíme a remosku zapneme.
6
Pečeme první dvě hodiny většinou bez jakékoliv kontroly, protože kachna nám pustí dostatek tuku a tekutinu doplní i cibule. Zhruba po dvou hodinách kachnu v remosce otočíme, případně podlijeme a budeme péct další hodinu. Pak přelijeme výpekem a dopékáme dle potřeby.
7
Doba pečení v remosce bude celkem 3,5 až 4 hodiny, dle výkonu remosky. Pečení končíme v dobu, kdy je kachna vybarvená dozlatova a pečená doměkka a do křupavé kůrčičky. Pokud chceme podávat ke kachně pečené brambory, což se v tomto případě úplně nabízí, předem je oloupeme nebo vypereme, použijeme ne příliš velké, protože je budeme přidávat ke kachně, respektive kolem kachny celé, nekrájené cca 25-30 minut před koncem pečení kachny.
8
Po vložení brambor do remosky je přelijeme výpekem, nebo je výpeku promícháme, mírně z vrchu osolíme, můžeme přidat lístečky tymiánu nebo opepřit... a dopékáme vše do finále.