g
uzené maso
- rolka z plece nebo krkovička, případně zauzená šunka...
1
ks
kachna
1,50
hrst
kopřiva
nebo špenátové listy, cca 1 -
drcený kmín
1
ks
rozšlehané vejce
velké
Postup přípravy receptu
1
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti.
2
Rohlíky den až dva staré pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, kde je pokropíme mlékem nebo uzeným vývarem a necháme nasáknout. Přidáme pokrájené spařené listy kopřiv nebo špenátu, rozšlehané vejce, nakrájené uzené maso, nastrouhaný česnek, rozšlehané vejce, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem nebo oříškem a dobře promícháme. Nádivkou naplníme kachnu, zašijeme nebo jehlicí zavřeme otvor v kachně a položíme jí do pekáče, do kterého přidáme i na klínky pokrájenou velkou nebo dvě menší cibule. Podlijeme, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 140 - 150 stupňů cca 2 hodiny. Pak odklopíme, kachnu otočíme, přelijeme výpekem, případně podlijeme, je-li třeba a pečeme další cca 1,5 - 2 hodiny (dle velikosti kachny). Pak kachnu odklopíme a dopečeme dozlatova a do křupavé kůrčičky.
3
Před podáváním necháme kachnu cca 5 minut odpočívat v pekáči a následně pokrájíme na porce a podáváme s houskovým či bramborovým knedlíkem a červeným či bílým dušeným zelím. Každý kdo jak má rád a samozřejmě i vychlazené pivo nebude po kachně vůbec marné.
4
Množství nádivky záleží na velikosti kachny, pokud chceme mít nádivky víc, nežli jen v kachně, uděláme si jí z většího množství a upečeme jí v jiném kastrolku či pekáčku. Já kachnu tentokrát naplnil až moc a ani jehly mi otvor neudržely. Chuti to ale neubralo, jen oko zaplakalo :-))