g
bílý jogurt
nejlépe tučný, hustý (řecký, selský...)
Dále
čerstvé ovoce
dle chuti, sezóny (nebo okapané kompotované)
máslo
na kulatou formu 28 cm nebo pekáček
hrubá mouka
na vysypání formy
1
hrnek
drobenka
z polohrubé mouky, krupicového cukru, vanilkového nebo skořicového cukru a másla
Postup přípravy receptu
1
Žloutky v míse utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme změklé máslo a třeme do pěny. Pak do těsta vmícháme mouku s kypřidlem, citronovou kůrou a jogurtem a nakonec do těsta přimícháme tuhý sníh z bílků.
2
Těsto nandáme do vymazané a moukou vysypané formy, rovnoměrně ho rozetřeme, poklademe ovocem dle vlastní chuti, posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova na cca 40 minut. Po čtvrt hodině teplotu trochu ztlumíme (165-170). Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
3
S přidaným jogurtem je těsto vláčné až do snědení koláče.